Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi a különbség a pit-bull és az amstaff között ?

 

 

Mivel ez a leggyakrabban elhangzó kérdés a laikusok részérôl, és evvel kapcsolatban hallani az önjelölt szakértôk által adott legtöbb téves magyarázatot, mindenképpen megéri részletesen tárgyalni ezt a témát.

Az 1890-es évek elôtt - mai nevén, fajtaként - nem ismerték sem az APBT-t, sem az American Staffordshire Terrier-t. Csak viadorkutyák voltak, melyeket kizárólag más kutyák elleni küzdelemre tenyésztettek. A cél a minél erôsebb, kitartóbb és a “game” tulajdonságot leginkább kifejezô egyedek kialakítása volt. Mivel ennek érdekében a fellelhetô összes alkalmas kutyát (régi típusú bulldogok, “half and half” ebek, terrierek, molosszoidok, stb. ) tenyésztésbe vonták, a legkülönfélébb mértékben keresztezve ôket egymással, igencsak szerteágazó keverékek láttak napvilágot. Ezeket a küllemükben és méretükben jelentôsen különbözô négylábú harcosokat rengeteg néven ismerték, várostól és tenyésztôtôl függôen. Ezt a heterogén masszát maga a harc tette egységesebbé néhány év, évtized alatt, mivel csak a legjobb fizikumú és legjobban küzdô egyedek maradtak életben és jutottak továbbtenyésztési lehetôséghez. A küzdôkutya-állomány újabb generációinak képviselôi így hamarosan hasonlítani kezdtek egymáshoz.

Az ideális társ- és munkakutya megteremtését célul kitűzôk ezekre a gladiátorebekre építkezve fogtak hozzá az új fajta kialakításához. Munkájukat a leghíresebb küzdôegyedekre alapozva kezdték meg, azzal a céllal, hogy megôrizzék a kompakt megjelenést és a hihetetlen fizikumot, ugyanakkor a kezdetektôl megkülönböztetett figyelmet fordítottak a jellem, a kiegyensúlyozott idegrendszer és a mindennapi feladatokra való alkalmasság kérdésére. A múlt század utolsó éveiben már önálló, a viadorebektôl teljesen elkülönült típust képviselt a küllemre és jellemre tenyésztett állomány, számos rajongót szerezve magának a városi kutyabarátok, de a vidéki farmerek, vadászok körében is. A célirányos tenyésztés során a kitűzött céloknak (ôrzô-védô munka, vadászat, állatterelés, stb.) megfelelôen ezek a kutyák a gladiátorkutyáknál jellemzôen nagyobbak és testesebbek (azaz némileg lassabbak), a fordulékonyságot biztosító ideális szikár felépítésnél árnyalatnyival zömökebbek lettek. Mondjuk ki: tulajdonképpen alkalmatlanná váltak a harcra!  Mindazonáltal vannak nagyon nagytestű Pit Bull-ok is, akik még mindig ôseik hivatását űzik az arénákban. Ugyanakkor ne felejtsük el azt sem, hogy a  - nagyon idézôjelesen mondva! - “elpuhult” kiállítási változat fizikálisan még mindig fényévekre van az összes többi fajtától.

Ezt a homogenizálódás útjára lépett társaságot próbálta önálló fajtaként elismertetni egy lelkes tenyésztôkbôl álló csoport. Mivel az AKC-nál elutasításra találtak, megalapították saját klubjukat, az UKC-t. Megkezdték a törzskönyvezést is, melyhez a fajta megfelelô elnevezésének az American Pit Bull Terrier-t találták. A fajta rajongóinak egy része viszont nem fogadta el a véres eredetre túlságosan is direkt módon utaló megjelölést, s ôk már kimondottan show-célokat is kitűztek. Távozásukat az UKC-ból különösen helyesnek ítélték, mikor ezt az általuk elutasított nevet a kutyaharc hívei is használni kezdték. A harmadik, bár tulajdonképpen legrégebbi tábor a küllemre való tenyésztést elutasította, és szintén önálló szervezettel állt elô: ez volt az ADBA. A Pit Bull nevet elutasító hívek ugyanakkor nem adták fel azon tervüket, hogy egy mindenki által elismert és elfogadott fajtát alakítsanak ki. Saját elnevezést találva és önálló klubot (STCA ) hozva létre, kitartó és lelkes munkájuk eredményeként végül elfoglalhatták helyüket a “polgári” fajtákat gondozó AKC-n belül.

Szóval, mi is a különbség? Ha sarkosan akarok fogalmazni, akkor azt is mondhatom, hogy nem sok: az amstaff pusztán küllemre és jellemre, azaz nem harcra tenyésztett APBT. Ezek szerint azokat a kölyköket, melyek két kedvencként vagy munkakutyaként tartott - azaz nem viador - Pit Bull párosításából származnak, már automatikusan amstaffnak kellene      tekintenünk ? Természetesen nem. Az American Staffordshire Terrier csaknem nyolcvan éve önállónak tekintett és úgy is tenyésztett fajta. Gyökerei visszanyúlnak ugyan a Pit Bull-ig, de a célirányos küllemtenyésztés következtében rövid idôn belül jelentôsen eltávolodott ettôl az eredettôl. Ne feledjük, hogy az amstaff esetében sohasem volt jellemzô a harci arénákban való alkalmazás, mivel már kialakítását is éppen az ettôl való elkülönülés szándéka motiválta. Mára egyébként is csupán az APBT-k töredékét használják kutyaharcra, ugyanakkor az amstaffok száma világszerte messze felülmúlja rosszhírű rokonaikét. A dilettáns önjelölt szakértôk szerint viszont, akik “tudásukat” a bulvár- és pletykalapokból szerezték, minden erôteljes felépítésű, rövidszôrű középméretű kutya (így a Staffordshire Bull Terrier, de a tojásfejű Bull Terrier, a fehér színű Dogo Argentíno, sôt néha a boxer is) továbbra is: Pit Bull.

 

Akkor mi a helyzet azokkal az UKC-nál vezetett Pit Bull-vérvonalakkal, melyeket gazdáik - az AMST-hoz hasonlóan - immár száz éve elsôsorban küllemre és munkára tenyésztenek ? Ezen kutyák külseje és méretei gyakorlatilag azonosak a mai modern amstafféval, s legtöbbször még hozzáértôknek is nehézséget okoz megkülönböztetésük. Bizony, ez már fogósabb kérdés, bár az engedékenyebb UKC-standard ad némi támpontot, például a szôrzet és az orr színének tekintetében. Azonban éppen maguk az UKC-tenyésztôk hangoztatják, hogy kutyáik “igazi Pit Bull-ok”, amstaff beütés nélkül.

Ezzel meghúzzák a határvonalat a két fajta között ? Igen és nem. Ezek a tenyésztôk azt mondják, hogy az amstaff csak egy utóbb kitalált név ugyanarra az általuk tartott kutyára. Vallják, hogy ôk tenyésztik az eredeti vérvonalat, s az STCA, majd az AKC csak átkeresztelte az UKC-nál 1898. óta törzskönyvezett fajtát. A viadorkutyákat továbbnemesítve áldozatos munkával ôk alakították ki a XX. századi tökéletes használati fajtát, a Pit Bull Terriert. Hitvallásuk természetesen nem a viadalok felvállalásán alapszik, sôt éppen ellenkezôleg. Határozottan fellépnek a kutyaharc ellen, ugyanakkor úgy tartják, hogy a Pit Bull az igazi, eredeti fajta.

Újabb fejtörést okoznak viszont azok a tenyésztôk, akik kutyáikat az AKC és az UKC törzskönyveibe is bevezettetik. Ez azt jelentené, hogy ezek az egyedek egyszerre (küllemre tenyésztett) Pit Bull-ok és amstaffok is lennének ? Ezen a ponton az eltérés már tényleg csak árnyalatnyi, az eljárás magyarázata viszont roppant egyszerű. A nagy, magukat világszervezetnek tartó kluboknál ugyanis az a bevett gyakorlat, hogy kiállításaikon csak az általuk bejegyzett kutyák vehetnek részt. Néhány tenyésztô csak azért jegyezteti be kutyáit mindkét szervezetnél, hogy mindkét klub kiállításain indulhassanak. Ezeket az egyedeket “dual registered”, azaz “kettôs bejegyzésű” kutyáknak hívjuk. Az egyik leghíresebb mai tenyészet, amelyik folyamatosan ezzel az eljárással él, a jól ismert Sierra Kennel Kaliforniában.

Ez is mutatja, hogy a múlt század végének viadorkutyáiból kinemesített show-egyedek kétféle néven futó változatai, vagyis az UKC-pit bullok és az AKC-amerikai staffordshire terrierek tulajdonképpen - mármint a nevükön kívül - nem különböznek egymástól. Közös eredetük, illetve a mindkét szervezetnél prioritást élvezô nemes tenyésztési cél eredményeként fennálló megtévesztô hasonlóságuk indokolja, hogy ne unokatestvérekként, hanem egyenesen ikrekként beszéljünk róluk. Noha vannak, akik úgymond az amstaff érdekében ezt kikérik maguknak, én azt vallom: nem kell szégyellnünk ezt a rokonságot! Szégyenkezésre inkább azoknak van okuk, akik kutyáikat fajtától függetlenül nemtelen célokra használják, vagy egyszerűen csak képtelenek megnevelni azokat.

Másik oldalról viszont - az amstaff és a tipikus ADBA-pit bull terrier között - hol halványabban, hol határozottabban, de mindenképpen meghúzható a választóvonal. Ennek a vonalnak a “vastagsága”, illetve megléte csak a hozzászóló szaktudásán múlik. Sok dilettánssal ellentétben kijelentem, hogy nem lehet szín, méret vagy súlyadatok alapján dönteni! A fejtípus megítélése viszont, noha a két fajta koponyája felépítés szempontjából csaknem azonos, már meghatározó lehet. Az átlag pit feje ugyanis kevésbé elegáns, stoppja legtöbbször kevésbé kifejezett, s homloka is keskenyebb. Azonkívül a kutya egésze által keltett benyomás is döntô: az amstaff ugyanis tükröz egyfajta “telivérséget”, ami az évtizedekkel ezelôtt megállapított standard alapján folyó tenyésztésnek köszönhetôen alakult ki. Ezt azonban az “unokatestvérnél” - anélkül, hogy az ADBÁ-s Pit Bull-okat bántani akarnám - általában  hiába próbáljuk megérezni.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Otosi36

(Ocasi17, 2019.05.15 10:01)

http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/orlistat-60mg-como-comprar-sin-receta-con-visa-estados-unidos
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/pantoprazole-sans-ordonnance-acheter-acheter-du-pantoprazole-sans
http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-galantamina-4-mg-barato-puerto
http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-clopidogrel-plavix-gen-rico-sem-receita
http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/trandate-labetalol-50mg-o-achat-pharmacie-acheter-labetalol-en
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/achat-de-aluband-coleira-en-ligne-acheter-permethrin-30-par
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/cialis-tadalafil-generique-sur-le-net-achat-acheter-cialis-60-a
http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/nitrofurantoine-como-comprar-sin-receta-con-seguridad-costa-rica
http://i-m-a-d-e.org/qa/19085/achat-cetirizine-marche-ordonnance-generique-zyrtec-acheter
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-metformin-entrega-r-pida
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/o-commander-du-en-ligne-dailis-tadalafil-20-mg-achat-dailis-en
http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-omeprazol-prilosec-20mg-gen-rico-pre-o
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/buy-regalis-without-prescription-how-to-buy-regalis-the-united
http://www.collabzo.com/pwrportal/blogs/59/16333/vertrauensw-rdige-seite-um-gene
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/vardenafilo-donde-comprar-sin-receta-con-garantia-comprar-levitra
http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/sie-k-nnen-generisches-xenical-60-mg-billiger-kaufen-wo-kann-ich
http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/espironolactona-25mg-comprar-en-farmacia-en-linea-recomendada-el

Quzut99

(Nijat58, 2019.05.15 00:56)

https://whanswerz.com/3823/donde-puedo-comprar-aciclovir-receta-farmacia-online-paraguay
http://www.facecool.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-linezolid-de-calidad-argentina
http://brooklynne.net/profiles/blogs/apcalis-sx-order-online-online-source-to-purchase-apcalis-sx
http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/imipramina-comprar-barato-pela-internet-brasil-comprar-imipramina
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/meilleur-site-pour-achat-simvastatine-10-mg-achat-zocor-par
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-desogen-gen-rico-pela-internet-brasil-comprar
http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/achat-express-irbesartan-bon-marche-site-fiable-acheter-du-avapro
https://www.seosorucevap.com/index.php?qa=188&qa_1=buy-virnagza-fort-10mg-low-price-where-to-buy-tadalafil-cheap
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-generico-cenforce-50-mg-sin-receta-con-seguridad
http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/buy-uresix-40mg-on-sale-buy-uresix-cheap-uk
http://www.facecool.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-amlodipino-10-mg-con-garantia-estados-unidos
http://bricolocal.com/profiles/blogs/peut-on-acheter-du-mesalamine-livraison-express-achat-pentasa
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/desogestrel-etinilestradiol-comprar-en-farmacia-en-linea-r-pido
http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/order-urotrol-1mg-how-to-purchase-tolterodine-free-shipping
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/achat-discrete-levofloxacin-750mg-forum-acheter-levaquin
http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/divalproex-125mg-comprar-con-seguridad-estados-unidos-donde-se
http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/mesalamine-comprar-ahora-uruguay
http://stoopball.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-sildenafila-sin-receta-con
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/o-commander-omedoc-omeprazole-20mg-generique-sur-internet-pas
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-pawar-tadalafil-sem-receita-na-internet
http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/tadafast-buy-where-to-buy-tadafast-nhs
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-du-lithium-acheter-lithobid-300-en-belgique-pharmacie
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/sulfasalazine-buy-online-can-i-buy-azulfidine-no-rx-needed
http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/pressitan-enalapril-comprar-de-forma-segura-comprar-enalapril-5mg
http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-warfarina-2-mg-sin-receta-urgente

Caxeb49

(Kosil90, 2019.05.14 19:05)

http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/ondansetron-4mg-comprar-sin-receta-de-confianza-donde-comprar http://movsam.ning.com/profiles/blogs/actigall-300-mg-como-puedo-comprar-fiable-comprar-ursodiol-150mg http://foodtube.net/profiles/blogs/sofosbuvir-harvoni-onde-comprar-de-confianza-via-internet-brasil http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/commander-du-vrai-hydroxyzine-25mg-comment-commander-hydroxyzine http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/metotrexato-comprar-en-una-farmacia-en-linea-con-un-descuento http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/buy-ulcozol-40mg-safely-can-i-purchase-omeprazole-in-trusted http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/site-fiable-pour-commander-paroxetine-25-mg-paxil-au-rabais http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/buy-vasosure-150-mg-low-price-how-to-order-sildenafil-citrate-in http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-amantadina-100mg-por-internet-usa http://cqa.aaua.edu.ng/index.php?qa=37308&qa_1=acheter-fincar-ligne-moins-securise-fincar-generique-ligne http://whazzup-u.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-biaxin-500-mg-buen-precio-usa-clarithromycin-500 http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/salazopyrin-wie-man-mit-mastercard-kauft http://flutes.ning.com/profiles/blogs/comprar-fungarest-200mg-por-internet-per-ketoconazole-200-mg http://foodtube.net/profiles/blogs/probenecid-500mg-donde-puedo-comprar-por-internet-espa-a http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-zyvox-buen-precio-ecuador http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-poxet-dapoxetine-60-mg http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/scabisan-puedo-comprar-al-mejor-precio http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/order-coszol-d-10mg-coszol-d-safe-buy-australia http://property.ning.com/profiles/blogs/thyroxine-pas-cher-sur-le-net-synthroid-prix-synthroid

Yobad10

(Ipime19, 2019.05.14 10:04)

http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-thorazine-chlorpromazine-50-mg-buen-precio-rep http://recampus.ning.com/profiles/blogs/bon-site-pour-achat-odanex-acheter-odanex-lyon http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-ozace-en-farmacia-online-dominicana http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-du-nazamit-acheter-nazamit-200-en-belgique http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/disulfiram-antabuse-500mg-online-kaufen http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/promethazine-comprar-en-una-farmacia-online-ahora-estados-unidos http://recampus.ning.com/profiles/blogs/tricor-160-mg-puedo-comprar-sin-receta-pago-mastercard-argentina http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/achat-securise-powergra-sildenafil-citrate-25-mg-pas-cher http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/achat-express-cefadroxil-250mg-moins-cher-avec-visa-acheter-du http://property.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-fluvoxamina-50-mg-sin-receta-buen http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/filgud-60-mg-baisse-prix-sans-ordonnance-achat-filgud-10-en-ligne http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/acarbose-pharmacie-achat-acarbose-50-en-ligne-pas-cher http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/order-caluran-50mg-without-prescription-where-to-order http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-felodipina-2-5mg-sin-receta-al http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/plavix-clopidogrel-75-mg-comprar-de-confianza-comprar-clopidogrel http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/comprar-nevirapine-viramune-200mg-e-quanto-custa-pela-internet http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/tacrolimus-5mg-comprar-en-farmacia-online-aprobada-usa http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/theophylline-bon-prix-sur-le-net-acheter-du-uniphyl-cr-300-en http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/achat-express-doneurin-doxepin-75-mg-achat-doxepin-site-fiable http://foodtube.net/profiles/blogs/puedo-comprar-generico-tinidazol-500-mg-buen-precio-comprar http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/discount-snafi-10-mg-order-online-where-to-order-tadalafil-online http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/generisches-azulfidine-sulfasalazin-500mg-versandkostenfrei http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/donde-se-puede-comprar-vigrasol-sin-receta-en-internet-puerto http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/como-posso-comprar-vermalon-100-mg-gen-rico-e-quanto-custa-pela

Ujuti75

(Atule22, 2019.05.14 04:06)

http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-loperamida-2-mg-sin-receta-barato
http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/acheter-du-vrai-cefadroxil-en-ligne-moins-cher-2019-forum-sur
http://jaktlumaczyc.pl/84537/comprar-sildora-sildenafil-citrate-envio-libre-costo-sildora
http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-arpamyl-sin-receta-con-garantia
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/generique-valacyclovir-acheter-baisse-prix-valtrex-marseille-fr
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/low-price-keflex-250-mg-order-online-generic-cephalexin-keflex
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/betafortan-como-puedo-comprar-sin-receta-con-seguridad-donde
http://property.ning.com/profiles/blogs/salmeterol-et-fluticasone-250-50-mg-sans-ordonnance-commander
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/tiotropio-comprar-en-farmacia-online-con-un-descuento-espa-a
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-methocarbamol-500-mg-sin-receta-con-seguridad
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/meilleur-site-achater-plavix-75mg-rapide-prix-plavix-75-mg-en
http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/imipramina-donde-comprar-entrega-r-pida-estados-unidos
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/internolol-25mg-order-where-to-order-atenolol-in-trusted-medstore
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-virnagza-fort-sin-receta-mas-barato
http://hradvice.online/index.php?qa=37236&qa_1=erasilton-o%C3%B9-acheter-o%26%23249-acheter-erasilton

Soyef96

(Qoyax31, 2019.05.13 02:43)

http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/differin-adapalene-como-comprar-sin-receta-entrega-r-pida-chile
http://property.ning.com/profiles/blogs/bon-site-achat-exelon-rivastigimine-1-5-mg-site-fiable-achat
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-cialestine-en-ligne-achat-de-tadalafil-en-suisse
http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/alendronate-comprar-env-o-gratis-reino-de-espa-a
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/digoxine-0-25mg-o-en-commander-acheter-du-lanoxin-0-25-en
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/cheap-ezetimibe-10mg-buy-online-how-to-order-zetia-safely
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/dexamethason-0-5mg-online-bestellen-schweiz-dexamethason-0-5-mg
http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-exelon-de-confianza
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-valaciclovir-sin-receta-al
http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/clomipramina-comprar-en-farmacia-en-linea-ahora-argentina-comprar
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/o-commander-celebrex-celecoxib-livraison-discrete
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-ismo-isosorbide-1
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/onde-comprar-generico-betametasona-clotrimazol-sin-receta-env-o
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/cilostazol-como-puedo-comprar-sin-receta-de-calidad-m-xico
http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-ezedoc-de-confianza-usa-comprar-en
http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/phenazopyridin-ohne-rezept-billig-kaufen-pyridium-generika-sicher
http://foodtube.net/profiles/blogs/ibuprofene-sur-internet-moins-cher-acheter-acheter-ibuprofene
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/desloratadine-generique-sur-internet-bon-prix-2019-achat-clarinex
http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/achat-discrete-metformine-glyburide-acheter-du-glucovance
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/commander-en-ligne-donepex-pas-cher-site-fiable-acheter-donepex
http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/comprar-gen-rico-de-neuril-gabapentin-de-forma-segura-pela-net
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/cheap-divarius-10-mg-buy-online-online-purchase-divarius
http://www.facecool.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-starlix-sin-receta-entrega-r-pida-per

Povay60

(Cetif01, 2019.05.11 19:12)

http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/naltrexone-moins-cher-internet-acheter-naltrexone-en-italie
http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/valaciclovir-comprar-en-farmacia-en-linea-segura-nicaragua
http://korsika.ning.com/profiles/blogs/casodex-bicalutamid-50-mg-dringend-kaufen-bicalutamid-bestellen
http://stoopball.ning.com/profiles/blogs/wie-kann-ich-quetiapin-seroquel-versandkostenfrei-kaufen
http://jaktlumaczyc.pl/83690/comprar-amlodipine-sin-receta-de-calidad-nicaragua
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-orlistat-120-mg-con-seguridad-paraguay
http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/losartan-hidroclorotiazida-12-5mg-comprar-en-una-farmacia-en-1
http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/tolterodina-comprar-online-estados-unidos-comprar-detrol-la-gen
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/order-ondansetron-4mg-no-prescription-how-to-buy-zofran
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-betametasona-clotrimazol
http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/doxycycline-100-mg-o-achat-acheter-du-doxycycline-en-allemagne
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-tricor-fenofibrate-200-mg
http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/purchase-doxybene-100mg-cheap-doxybene-online-no-rx
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/capecitabinum-comprar-sin-receta-online-dominicana-capecitabine
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/achat-de-l-thyroxine-comment-acheter-synthroid-montreal
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/meilleur-site-pour-commander-tinidazole-500mg-acheter-fasigyn-en
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/aciclovir-800-mg-donde-comprar-barato-estados-unidos
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-detrol-la-sin-receta-buen
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/generique-alendronate-70mg-commander-fosamax-sans-ordonnance-en
http://wu-world.com/profiles/blogs/comprar-generico-bigfun-36-tadalafil-10-mg-sin-receta-en-l-nea-el
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/low-price-celecoxib-200mg-order-online-buying-celecoxib-united
http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-relokap-sin-receta-env-o-r-pido-comprar
http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/doxazosin-mesylate-bon-prix-et-securise-doxazosin-mesylate-en
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/discount-benicar-20-mg-buy-online-benicar-buy-visa
http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/ciafil-20-mg-baisse-prix-comment-acheter-du-ciafil-forum

Ezuka01

(Aburi96, 2019.05.11 03:19)

http://bit.ly/2HgSMn9
http://bit.ly/2PQxMY2
http://bit.ly/2Y92QFt
http://tinyurl.com/y6hbxchz
http://bit.ly/2DX6WZI
http://tinyurl.com/yy7c8uym
http://bit.ly/2YbD8A8
http://bit.ly/2YiWcg3
http://bit.ly/2YcG7bo
http://bit.ly/2DTJyfk
http://bit.ly/2DVqj5d
http://bit.ly/2PT3C6p

Soxur75

(Mumox93, 2019.05.10 22:28)

http://bit.ly/2DX6Z7Q
http://bit.ly/2DTyyiq
http://tinyurl.com/yyrjre7z
http://bit.ly/2YbCORW
http://bit.ly/2DVjEb8
http://bit.ly/2DUMcld
http://tinyurl.com/y6zt9nza
http://tinyurl.com/y6r7944o
http://bit.ly/2H2o4hj
http://bit.ly/2DQE98Y
http://bit.ly/2H6cOQR
http://bit.ly/2Y9ALh9
http://bit.ly/2H2MyXG
http://bit.ly/2DX78YW
http://bit.ly/2H2O63W

Uwitu88

(Uruwi39, 2019.05.10 05:31)

http://bit.ly/2J6AQP7
http://tinyurl.com/y5hbjyk8
http://tinyurl.com/y53ksr6o
http://bit.ly/2DUVCNt
http://bit.ly/2DTIVCu
http://bit.ly/2DOjEtF
http://tinyurl.com/y6o84bgc
http://bit.ly/2E5khiL
http://tinyurl.com/yxho4bn2
http://bit.ly/2Yf6BJv
http://bit.ly/2DX7tuG
http://bit.ly/2H6UJSG
http://tinyurl.com/y5wpsman
http://tinyurl.com/y4f95r2j
http://bit.ly/2DULrbR
http://bit.ly/2DTltW1
http://bit.ly/2DWxvhv
http://tinyurl.com/y4p2qyym
http://tinyurl.com/y2gw46ps
http://bit.ly/2YdaHBY
http://tinyurl.com/yyjqhj7o

Otuve82

(Isoto91, 2019.05.10 00:31)

http://bit.ly/2PT3C6p
http://bit.ly/2H7uqfv
http://tinyurl.com/y2df9sht
http://tinyurl.com/y4jxvp7r
http://bit.ly/2DUMh8v
http://bit.ly/2DSVtKt
http://bit.ly/2J7LGES
http://bit.ly/2YhebU1
http://bit.ly/2H2siph
http://bit.ly/2YcAN8c
http://bit.ly/2YcG7Iq
http://bit.ly/2H9Tcf0
http://bit.ly/2DRDUL2
http://bit.ly/2PTs5sn

Uquyo73

(Ejadi95, 2019.05.09 16:41)

http://bit.ly/2H7stzH http://tinyurl.com/y55jdrdv http://bit.ly/2DV6aMJ http://bit.ly/2DSglBG http://tinyurl.com/yxgvg666 http://bit.ly/2JaUr0X http://bit.ly/2Y84jvC http://bit.ly/2H3I7fh http://bit.ly/2Yheq1n http://tinyurl.com/y4m4he9b http://bit.ly/2DVqoWz http://bit.ly/2YcGkvc http://bit.ly/2DUVU71 http://bit.ly/2DOjMJF http://bit.ly/2H3HKRV http://bit.ly/2DTnNwv http://bit.ly/2DX893c http://bit.ly/2YgDW6X http://bit.ly/2H6VHOO http://bit.ly/2Y5xzDk http://bit.ly/2DUVQEj

Avitu24

(Atibo04, 2019.05.09 11:15)

http://bit.ly/2PT3KTr
http://bit.ly/2H1GheW
http://bit.ly/2Yb16eH
http://bit.ly/2DTJ9cO
http://tinyurl.com/y32hsmds
http://bit.ly/2Y93SBl
http://bit.ly/2DSoS7K
http://bit.ly/2DX893c
http://bit.ly/2Ye2b5o
http://bit.ly/2H7tB6p
http://tinyurl.com/y2zcwldf
http://bit.ly/2H7tqbf
http://tinyurl.com/y6jdw94u
http://tinyurl.com/y2dbazj8
http://tinyurl.com/y4hpdctd
http://bit.ly/2YgDjdB
http://bit.ly/2DTJTyC
http://bit.ly/2DV6ivH
http://bit.ly/2GXndyc
http://bit.ly/2Yhd8n3
http://bit.ly/2YcGmDk
http://bit.ly/2DOqS0L
http://bit.ly/2DUaYlz

Anico64

(Manon53, 2019.05.09 03:31)

http://bit.ly/2DWybn3
http://bit.ly/2HgSb4T
http://bit.ly/2J1TKqo
http://bit.ly/2DOq7EX
http://bit.ly/2PUcJnp
http://bit.ly/2H7tqrL
http://bit.ly/2YgDmWP
http://bit.ly/2DX6URA
http://bit.ly/2DTJOei
http://tinyurl.com/yyelpcau
http://bit.ly/2J6bGAq
http://bit.ly/2H6bVYx
http://bit.ly/2DOjPoP
http://bit.ly/2H2FWsl
http://bit.ly/2YdaoqO
http://bit.ly/2PPSOWM

Quhas62

(Imita94, 2019.05.08 22:37)

http://bit.ly/2Ye1Y26
http://bit.ly/2H4wdlq
http://bit.ly/2Yf5RnH
http://bit.ly/2DRDQLi
http://bit.ly/2PO6Wjp
http://bit.ly/2Ycwzx3
http://bit.ly/2DTJ6h8
http://tinyurl.com/y4eq8k8y
http://bit.ly/2Yf6cXv
http://bit.ly/2Y60JSG
http://bit.ly/2H9Te6C
http://bit.ly/2Ycwb1z
http://bit.ly/2DTJ9cO
http://bit.ly/2DSkq92
http://bit.ly/2YbCXVu
http://bit.ly/2H3fW08
http://bit.ly/2PT3LXv
http://tinyurl.com/y6738afw
http://bit.ly/2DUMcBJ
http://bit.ly/2Yb0gyz
http://bit.ly/2YePVSy
http://bit.ly/2H2OlMo
http://bit.ly/2Y61mM2

Ubexa45

(Ipato31, 2019.05.08 14:49)

http://bit.ly/2DTJPim http://bit.ly/2DSkpC0 http://bit.ly/2H6anxH http://bit.ly/2DTVYEa http://tinyurl.com/y6zlb3ly http://bit.ly/2Y9AXNn http://bit.ly/2DX6Uky http://tinyurl.com/y6ycy67g http://bit.ly/2PPSPtO http://bit.ly/2DTKgt0 http://bit.ly/2DX88fE http://bit.ly/2J57Lng http://tinyurl.com/y2f5t8rr http://bit.ly/2DViwUW http://bit.ly/2DTVZrI http://bit.ly/2HgTrF9 http://bit.ly/2J7LZj0 http://bit.ly/2YbD97a http://tinyurl.com/y2nrfqwk http://bit.ly/2J572Cy

Suvik47

(Ujeki48, 2019.05.08 09:48)

http://bit.ly/2DVqqh9
http://bit.ly/2J3nhAh
http://bit.ly/2DTNJrw
http://bit.ly/2DVq36f
http://bit.ly/2YhdR7L
http://bit.ly/2E5l2Z9
http://bit.ly/2DUWeTh
http://bit.ly/2H2nv7b
http://bit.ly/2PTfFk5
http://bit.ly/2Y5wEmm
http://tinyurl.com/y3gr4lax
http://tinyurl.com/y5notksg
http://bit.ly/2PZZylb
http://bit.ly/2PTffuo
http://tinyurl.com/yywwz8yl
http://bit.ly/2PQXqfn

Kawuj78

(Kamiq94, 2019.05.08 02:01)

http://bit.ly/2Yf6hdL http://tinyurl.com/y4auypml http://bit.ly/2J6AfwR http://bit.ly/2H6cmSF http://bit.ly/2H2MtTS http://tinyurl.com/yyff9nnr http://bit.ly/2DVpyZV http://bit.ly/2Y93YJd http://bit.ly/2DUMdFN http://bit.ly/2DTZQoK http://bit.ly/2H46Joh http://bit.ly/2DSUxWt http://bit.ly/2H2xFoq http://bit.ly/2PSmFxQ

Acufu49

(Amaxo44, 2019.05.07 21:13)

http://bit.ly/2Ybgl7w
http://bit.ly/2DTVgH0
http://bit.ly/2DSz2Fa
http://bit.ly/2DOqdfN
http://tinyurl.com/y4b8z34y
http://bit.ly/2DTJwnI
http://tinyurl.com/yykofrxq
http://tinyurl.com/y5mvc9fj
http://bit.ly/2YcAg6c
http://bit.ly/2PT3zaG
http://bit.ly/2HgRw3p
http://bit.ly/2Y92Rcv
http://bit.ly/2J6bSQa
http://bit.ly/2YbDzug
http://bit.ly/2DOjnXF
http://bit.ly/2DQEHvy
http://bit.ly/2H3ue0x
http://bit.ly/2Y9ALxF
http://bit.ly/2H7t9oD
http://bit.ly/2DWxCtr
http://bit.ly/2J5SO4j
http://bit.ly/2PQ5nRX

Jebeg84

(Mufop57, 2019.05.07 07:45)

http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/donepezila-comprar-en-farmacia-en-linea-sin-gastos-de-envio-rep http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/divalproex-500mg-comprar-en-farmacia-en-linea-certificada-andorra http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/achat-discrete-norfloxacin-400mg-vente-de-norfloxacin-pas-cher https://www.nettingchat.com/blogs/post/70339 http://whazzup-u.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-didrogesterona-en-farmacia-online-rep-blica-de http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-revatio-sin-receta-fiable-revatio-precio http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/comprar-avanafilo-sin-receta-de-calidad http://recampus.ning.com/profiles/blogs/verapamilo-como-puedo-comprar-urgente-estados-unidos http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/repaglinide-en-ligne-bon-prix-achat-o-acheter-du-repaglinide http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-du-betafortan-betafortan-commander-suisse http://korsika.ning.com/profiles/blogs/salbutamol-2-mg-acheter-sans-ordonnance-ventolin-efficace http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/zyprexa-comprar-buen-precio-chile-es-seguro-comprar-zyprexa-en


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Következő »