Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FERTŐZÉSEK

Parvovírus okozta bélgyulladás 1

A betegséget először 1980-ban állapították meg hazánkban. A kutyákban előforduló, többnyire súlyos (nagyon sokszor halálos) betegség az egyik leggyakoribb, legveszélyesebb bélgyulladást előidéző ok. Köznapi szóhasználatban elterjedt a macskavész, illetve a parvó kifejezés is.

 

Előfordulhat minden fajtájú és korú kutyában, mégis leggyakrabban 8 hetes és 6 hónapos kor közötti egyedekben kerül megállapításra. A nagytestű, gyors fejlődésű fajtákban, elsősorban rottweilerekben (de gyakran német juhászkutyákban, kaukázusi juhászkutyákban és amerikai staffordshire terrierekben is) különösen súlyos lefolyású, gyakran halálos betegség.

A betegséget kutya parvovírus okozza CAdV-1, de ez ellen a CAdV-2 tartalmú vakcinával védekezni lehet. A lefolyás lehet nagyon gyors, gyors és elhúzódó jellegű is.

A fertőződést követő rövid, általában 2-4 napos lappangási idő után mutatkoznak a tünetek. A bevezető tünetek általánosak, például levertség és étvágytalanság, majd rövidesen erős hányás és hasmenés jelentkezik, a nagyon híg hasmenés többnyire véres (lásd 1. kép). A beteg kutyák legtöbbször lázasak, a kiszáradás tünetei mindig láthatóak. A nagyon gyors lefolyású esetekben súlyos fokú elesettség, szinte sokkos állapot (lásd 2. kép) figyelhető meg, a hasfal tapintáskor kifejezetten fájdalmas, feszes.

Laboratóriumi vizsgálat alkalmával jellemző a leukopénia. Léteznek már specifikus próbák is a bélsárban lévő parvovírusok kimutatására.

 

A jóval ritkább szívizomgyulladásos forma a 3-7 hetes kutyakölykökben szinte mindig elhulláshoz vezet, esetleg idült szívelégtelenség kifejlődését okozza idősebb korban.

A betegség kezelésének egyik legfontosabb mozzanata az infúziózás (szinte kizárólag vénásan adott folyamatos cseppinfúzió), ami a kiszáradástól próbálja megvédeni az állatot (lásd 3. kép). A baktériumos szövődmények kialakulásának elkerülésére széles terápiás sávú antibiotikum injekciót szoktak kapni a kutyák. A sokkos betegek esetleg glükokortikoidot is kapnak. Ezeken kívül természetesen lényeges még a kiegészítő kezelés (hányáscsillapítók, bélnyálkahártya-bevonók, adsztringensek, fájdalomcsillapítók, stb.). A beteg kutyáknak folyamatosan meleg, nyugodt környezetben kell lenniük.

A legfontosabb megelőzési lehetőség a vakcinázás. Mivel a betegség nagyon fertőző (a vírust nagyszámban ürítik a betegek, ami nagyon ragályos és nagyfokú az ellenállóképessége), a még nem oltott kutyánkat óvjuk más kutyák társaságától, illetve ne vigyük fertőzés lehetőségének kitett területre.

 

Szopornyica

A szopornyica a kutyák leggyakoribb vírusos fertõzõ betegsége. Elõidézõje vírus. A betegség lappangási ideje általában 3-7 nap. 3 formája van, amelyek egymásután vagy egymástól függetlenül jelentkeznek: a kiütéses forma, a hurutos forma és az idegrendszer bántalmazottsága. A kiütéses típus rendszerint hirtelen és magas lázzal jelentkezik, néhány nappal késõbb a combok belsõ felületén és a has alján kis piros foltok keletkeznek, helyükön pedig gennyes hólyagocskák képzõdnek. A hurutos típusnál a kötõhártya kipirul. Kutyánk könnyezik, hunyorog, reggelenként a szemeket sûrû genny ragasztja össze. Gyakran az állat nem lát, a szaruhártya elhomályosodik, megszürkül, vagy fekély képzõdik rajta. A légzõszervek hurutjánál, majd gyulladásánál az orrból savós gennyes folyadék folyik, az állat köhög, nehezen lélegzik, tüdõgyulladás jelentkezhet, a gennyes váladék elzárhatja az orrnyílásokat a kutya a száján át, kapkodva lélegzik. A légzést még a torok és mandula gyulladása is hátráltatja. Az emésztõszervek megbetegedése gyomor-bélhurutban vagy gyomor bélgyulladásban mutatkozik. A betegek étvágytalanok, nyelvük lepedékes, hánynak a hasi tájék megnyomása fájdalmas, a bélsár híg, rendellenes. Az idegrendszeri formánál agyvelõgyulladás, gerincvelõ-gyulladás ill. agy-gerincvelõgyulladás alakulhat ki. Jellemzõ a tompultság a réveteg tekintet, vagy ellenkezõleg, izgatottság jelentkezik. Legkisebb izgalomra a fej- nyak- rágóizmokban görcsök jelentkeznek, az állat rángatódzik, eldõl, mereven kalimpál, nyálzik. Gerincvelõ gyulladáskor a hát és farktájék érzékeny, fájdalmas, a kutya rogyadozni kezd, végül teljesen megbénul. A súlyosan beteg állat szívmûködése zavart, a vemhes szukák elvetélhetnek, a bõrön és a fülben gennyes gyulladás figyelhetõ meg.

Proviruss gyomor-bélgyulladás

Ki ne hallott volna már a kutyák "parvójáról". De mit is tudunk erről a betegségről?
Annyit minden bizonnyal, hogy hasmenéssel, hányással jár, és sok-sok kiskutya elhullását okozza ez a betegség.

Magyarországon a parvovírusos gyomor-bélgyulladás az "újabb keletű" betegségek közé tartozik, hiszen a 70'-es években még nem igen tudtunk róla. Az első hazai megbetegedéseket 1980-ban észlelték. Lett is pánik, hiszen nem volt ellene oltóanyag, így más nem lévén, kevés sikerrel a macskák parvovírus okozta gyomor-bélgyulladásának oltóanyagát próbálták meg alkalmazni kutyákon is. 

A betegséget vírus okozza, amely azonban nem azonos a "macska-parvo" virussal. A vírus elsősorban kutyákat, kutyaféléket betegít meg, de az újabb tipus már macskákra nézve is veszélyes, azaz alkalmas a panleukopenia kiváltására.

A fertőződés a beteg állatok bélsarával történik, amely nagy mennyiségben tartalmazza a vírusokat.
A szájon keresztül felvett vírus a bélhámsejtekben, és kölykökben a szívizomsejtekben szaporodik. A bélbolyhok tönkremennek, gyulladás alakul ki, véralvadási zavarokat lehet tapasztalni. Ez az oka, hogy a hasmenés véressé válik.

Tünetek: A betegek hánynak, súlyos hasmenésük van. A széklet híg, sárga, majd véressé válik. Hasfájás tapasztalható, amelyet az állat hasának áttapintásakor élénken jelez. A súlyos hasmenés igen intenzív folyadékvesztéssel jár, melynek következtében súlyos fokú

kiszáradás (exsiccosis) következik be, ha nem gondoskodunk megfelelő folyadékellátásról (akár mesterségesen is). Ilyenkor a bőr elveszti rugalmasságát, ha az állat hátán ráncba emeljük, úgy marad, és igen hosszú idő alatt nyeri vissza eredeti helyzetét. Jellemző a szőr fénytelenné válása.

Gyógykezelés: Mivel a betegeknek több, mint a fele elhullik a betegségben gyógykezelés nélkül, nagyon fontos a hányás és hasmenés csökkentése, az elveszített folyadék pótlása. A szövődmények kialakulását a legyengült állaton antibiotikumokkal gátolhatjuk meg. A kezelés alapvetően tüneti, azaz a kialakult tünetek csökkentésére vagyunk kénytelenek szorítkozni.

Megelőzés: Ma már többféle parvovírus elleni oltóanyag van forgalomban. Alapvetően két csoportra oszthatjuk őket: csak egyféle betegség (parvo) ellen ható oltóanyagok, és egyszerre többféle betegség elleni (polyvalens) oltóanyagok. Utóbbiak rendszerint szopornyica, fertőző májgyulladás és leptospirózisok elleni anyagot is tartalmaznak. Okkal merül fel a kérdés, melyiket alkalmazzuk?
A vakcinákról (védőoltásokról) a szakemberek véleménye is megoszlik. Rendelőnkben a "konzervatívabb" felfogást támogatjuk. Ennek értelmében kölyökkutyáknál monovalens parvo vakcinát alkalmazunk kétszer egymás után, ezt követően évente az emlékeztető oltás lehet polyvalens oltóanyag is. Nagyon fontos, hogy csak teljesen egészséges állatot oltsunk vakcinával, ellenkező esetben azt tapasztalhatjuk, hogy az oltás ellenére mégis megbetegedhet a páciens.
Mikor oltassuk a kiskutyákat? Az anyaállat a tejével ún. "maternális ellenanyagokat" juttat az utódba a születést követően. Ezek az ellenanyagok ugyan mintegy 8-12 hétig megvédik a kölyköket a fertőződéstől (ha az anya oltva volt korábban, vagy átvészelte a betegséget), de ugyanakkor megakadályozza a kiskutyák eredményes védőoltását is! Ezért az első oltást célszerű 8-9 hetes korban végezni, majd 10-12 hetes korban megismételni.

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Székesfehérvár

(Niki, 2016.02.12 15:11)

Sziasztok!Van egy 9hetes amstaff kiskutyánk. Az első két lába görbül,alig tud menni a tappancsán.Az lenne a kérdésem,h mitől lehet?A táp nem elég jó neki?Vagy gyorsan nő és nem bírja szegénykémnek az izülete?Valamilyen porcerősítőre szüksége lenne?

mustang-14@hotmail.com

(Ágnes, 2009.09.27 18:13)

lenne egy kérdésem,mivela kiskutyám nem rég evett túl sokat evett nem rágtam meg,s nem tudom hogy ebből lesz-e valami betegség?:nagyon aggodom érte,vidám és játszik de félek hogy nem fog kakilni és nem fog megemésztödni a bevitt mennyiség

ketchup@freemail.hu

(Ági, 2009.07.08 09:51)

Sziasztok,segítség kellene!!!!!!Amstaff kiskutyánk mint írtam a 9-10 hetes korban van.Igen erős viszketés tör rá reggelente és este.Ma visszük állatorvoshoz,de mégis félek kicsit!Parvo oltása már van és 1 féregtelenítése.Olvastam a vírusok tüneteit,és abban reménykedem hogy nálunk nincs semmi komoly.Étvágya van,élénk napközben!Bőrén kis piros pontok vannak,de nem az egész testén.Először azt hittük bolha vagy egyéb rovarcsípések miatt,kapott 1 bolha és rovartávoltartót,de ez után is megmaradt a vakaródzás.Lehet hogy csak allelgia?????
Vettünk neki bőrtáplálót mert azt mondták hogy ez a fajta hajlamos a korpásodásra,hozzáteszem szőre nem hullik sehonnan és szép fényes!
Segítsen aki tud erről valamit vagy volt esetleg ilyen tünet a kutyájánál!!!!!!!!!!!!

:-)

(treedog, 2009.05.21 15:16)

köszönöm :-)

bükkszentmárton rákoci út 94

(varga alex, 2009.05.21 11:30)

királyak a kölykök s így továb