Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ELSŐSEGÉLY,BALESETEK

Vágás a mancson

Séta közben üvegszilánk, vagy egyéb éles tárgy könnyen megsebezheti a kutya mancsát, ami hirtelen vérezni kezdhet. Ha a vérzés erõs, kösd be a mancsot tiszta ruhával és próbáld meg a mancsot el is szorítani. Vidd az áll

 

atot állatorvoshoz. Soha ne használj elasztikus szalagot vagy más érszorítót a végtagokon!

Szemsérülés

Gondosan vizsgáljuk meg, nincs-e a szemben valamilyen idegen test. Az állatorvosnak kell ezeket altatásban eltávolítani, mivel könnyen további sérülést okozhatnak. Akadályozzuk meg, hogy a kutya a sérült szemet mancsával, vagy más módon piszkálja, és azonnal vigyük állatorvoshoz. Ha a sérülés súlyos, fedjük le a szemet.

Hányás

Nem kell idegeskedni, ha a kutya néha hány, ez viszonylag normális. Ha rövid idõszakon belül többször jelentkezik ez a probléma, vagy a kutya általában nem érzi jól magát, akkor viszont figyelmet kell erre fordítani. Ne adj a kutyának enni 12 órán keresztül, és kis mennyiségû vizet adj neki. Ha jobban van, egy napig kevés, könnyû ételt adj ne, majd fokozatosan térj vissza az eredeti étrendhez. Ha a kutya állapota nem javul, fordulj állatorvoshoz, és figyelj arra, hogy hányszor és mit hány ki, hogy beszámolhass a szakembernek. Lehetõség szerint mintát is vigyél az orvosnak. Egyáltalán ne adj enni a kutyának!

Akut vagy eseti hasmenés

Definíciója szerint laza széklet, mely véres vagy nyálkás is lehet. Néha a hasmenést hányás kíséri. Ha a kutya egyébként jól van, megpróbálhatod otthon kezelni. 12 órán át ne adj neki enni, csak vizet kapjon, esetleg glükóz-oldatot vagy gyenge húslevest. Ezután könnyû ételt kapjon egy napig, majd lassan térj vissza a normál étrendhez. Ha a kutya állapota nem javul, vagy az állat gyenge, levert, vagy depressziós, vidd állatorvoshoz!

Csípések és kígyómarás

A rovarcsípések hirtelen akut fájdalommal, duzzadással és néha a bõr elszínezõdésével járnak. Ha a kutyát a torkán érte a csípés, esetleg nehezen tud csak lélegezni. Ha a lábát marta meg kígyó, szorítókötést kell rátenni. Tartsd a kutyát hûvösben és kerüljük a mozgást. Ha a duzzadás több mint egy órán át megmarad, vagy a csípés a pofa, vagy az arc közelében van, vidd a kutyát orvoshoz. Ha azt gyanítod, hogy a kutyát kígyó marta meg, próbáld azonosítani a kígyó fajtáját, és a kutyát azonnal vidd orvoshoz!

Görcsök és rohamok

Ha a kutyádnál hirtelen, nem kontrollált mozgást veszel észre, mely gyakran fogcsikorgatással és nyáladzással, vizeléssel és székeléssel jár, a kutyának rohama vagy görcse van. Ekkor a kutya el is dõlhet. Elõször is ilyenkor el kell távolítani a nyakörvet, és biztos helyre kell vinni a kutyát, távol az asztaltól, székektõl, kályhától, stb. Bizonyosodj meg arról, hogy a kutya lélegzik. Ne tedd az ujjad a szájába. Tartsd sötét és nyugodt környezetben és kerüld a hirtelen és váratlan zajokat. A legtöbb görcs gyorsan elmúlik. Készíts pontos jegyzeteket a történtekrõl, és minél elõbb értesítsd az állatorvost!

Fülfájás

A kutya ilyenkor vakarja a fülét, és gyakran egyik oldalra hajtja a fejét. Emellett rázhatja a fejét, megpróbálhatja megakadályozni, hogy megérintsék. Ha mindez hirtelen következik be, akkor lehet, hogy valamilyen toklász, vagy más idegen test került a fülébe. Ne tegyél semmit a fülbe, és keresd fel az állatorvost!

Mérgezés

Ha valaki észreveszi, hogy a kutya ismert mérget nyelt le, azonnal hívd az állatorvost, és vigyél mintát az anyagból.

Fulladás

Ilyenkor a kutya megpróbálja a mancsával a szájából kivenni a zavaró tárgyat, nyisd ki a száját és távolítsd el a tárgyat. Gondolj arra, hogy ilyenkor a kutya megharaphat. Nézd meg a szájpadlást is, mert csontok vagy fadarabok fennakadhatnak. Ha nem látsz idegen tárgyat, azonnal keresd fel az állatorvost. Néhány esetben csak altatásban lehet biztonságosan eltávolítani az idegen testet, de ha mi magunk ki is vettük azt, érdemes megmutatni a kutyát az állatorvosnak.

Nem tervezett párzás

Szigorúan véve ez nem sürgõs helyzet, de a vemhességet gyakran megakadályozhatjuk a közbelépéssel. Az állatorvos a párzás után injekciót adhat, mely megszünteti a vemhességet. 24 órán belül érdemes felkeresni az állatorvost, hogy tanácsot adjon az injekcióval kapcsolatban.

Ájulás

Azonnal fordulj állatorvoshoz! Tedd a kutyát takaróra és biztosítsd a szabad légzését!

Felfúvódás

Ha a kutya szemmel láthatóan rosszul érzi magát, és a hasa felfúvódott, azonnal vidd állatorvoshoz!

A kutya szállítása vészhelyzetben

Általában tanácsos a kutyát bevinni az állatorvosi rendelõbe, nem pedig az állatorvos látogatására várni. A rendelõben van mindaz a speciális felszerelés és gyakorlott személyzet, melyre szükség van. Ne adj a kutyának enni és inni, tedd a kutyát egy öreg takaróra a földön! Két ember ezután a kutyát már a takaróval együtt beteheti az autóba. Valaki üljön az úton a kutya mellett, ha fennáll a veszélye, hogy a kutya harapni fog, adjunk rá szájkosarat, de ezt csak addig tartsuk rajta, amíg feltétlenül szükséges, mivel akadályozhatja a légzést. Végül értesítsd az állatorvost, hogy úton vagy, hogy fel tudjon készülni az állat fogadására.

A Kutya bõrének megbetegedései

Bármennyire szokatlannak tûnik a gondolat, mégis mindennaposnak számítanak a kutya bõrének megbetegedései.
A bõr és a szõrzet megbetegedéseit számtalan módon csoportosították. Mi most a leggyakoribb módszert választjuk: az okok szerint szedjük csokorba a legtöbbször elõfordulókat!
A leggyakrabban mechanikai sérülések, horzsolások, szúrások érik a kutyát. Ellátást igénylõ, gyakran akár sebészeti beavatkozással járókezek a sérülések, mégis az egyszerûbb kórformák közé tartoznak. Fertõtlenítéssel, antibiotikumos kezelésekkel gyógyulnak, feltéve, ha idõben kezelik. A késõn állatorvos elékerülõ esetekben már jelentõs baktériumos ráfertõzéssel, a vakarás, rágás okozta károkkal, esetleg a baktériumfertõzés általános tüneteivel is szembe kell néznünk.
A sérülések sajátosformái a harapásos sebek.
Azért érdemelnek különös figyelmet, mert a baktériumos fertõzõdésnek itt a legnagyobba veszélye. A kutya vagy más állat fogával szinte injekcióként nyomja a bõrbe és az alatta lévõ szövetekbe a sterilnek egyáltalán nem nevezhetõ nyálat és a szennyezett szõrzetet. Nyomukban baktériumfertõzés, annak lázzal járó általános tünetei és a helyi tályogképzõdés szinte törvényszerûek. A gyors és szakszerû fertõtlenítés, sebellátás és gyógyszeres védelem nem várhat: ez a rendelõk feladata.
A leggyakrabban elõforduló
bõrgyulladás okai a bolhák. A bolhák okozta bõrgyulladást a külsõélõsködõk rovására írhatjuk: mégis egy másik csoportba, az allergiás gyulladások közé is sorolhatjuk. A bolha nem csak mozgásával, szúrásával okoz viszketést, hanem nyálának anyagai okoznak allergiás, azaz túlérzékenységi reakciót. Mindezekhez társul a vakarás okozta sérülés: máris összeáll a képünk! Ugye, hogy nem könnyû okok szerint csoportosítani? Maradjunk abban, hogy a fõ ok mégis a bolha. Kiirtására, megelõzésére számtalan eszköz ismert, az erre vonatkozó fejezetben körüljártuk. Az allergiás reakciók és a vakarás okozta sérülések gyógyszerekkel orvosolandók. A mai korszerû eszköztárral a kezében az állatorvos úgy tehet, mint egy jó biztosítótársaság: minden helyzetre, minden kutyára, tartási módra, minden pénztárcához kínál hatékony megoldást. Egy biztos: a bolhák ellen védekezni kell!
A külsõ paraziták okozta bõrproblémák legnehezebb diója a szõrtüszõatka. A jellegzetesen a szem körül, mellkason, ujjak közt kezdõdõ atkásodás oka nemcsak
az élõsködõ jelenléte, hanem az állat ellenálló képességének általában örökletes eredetû hiánya. Gyakran nagy ellenálló képességû, a gyógyszerekre kevéssé érzékenyek okoznak gennyes ráfertõzést. A legjobb gyógyszeres kezelésmellet is csak szerencsésesetben gyógyítható, inkább karbantarthatóa betegség, mely éppen az örökletes tényezõk ismeretében tenyésztési tanulságokat is eszünkbe juttat.
A parazitás csoport egyebei közt szerepelnek szõrtetvek, rühatkák – ezek jelentõsége éppen ritkaságuk miatt nem nagy.
Nyugodtan állíthatom, hogy a köznyelv szerinti "rühes kutyák"’’ majdnem mindegyike egyszerûen csak bolhás, néhány szõrtüszõatkás még elõfordulhat. A kevés kivétel is számtalan variációt adhat, de a rühösség tényével elvétve találkozunk.
Ha rovarokról ese
tt szó, említenünk kell a nem élõsködõ életmódú rovarok csípéseit. Általában hangyák, méhek vagy darazsak csípése okozhat bõrelváltozásokat. Utóbbiak általános tünetekkel – nehézlégzés, a bõr, ritkábban a légutak vizenyõje. Érzékeny egyedeknél igényelhet gyors beavatkozást, egyébként a helyi gyulladáscsökkentõ kenõcsök alkalmazása elegendõ. Rövid szõrû állatokon a szúnyogok tömeges csípése okozhat gyorsan múló kellemetlenséget. Kullancsok csípése körül – fõleg, ha a fej bent szakad – kialakulhat kellemetlen, elvakart gyulladás. Elvétve, ha a kullancs fertõzött volt a Lyme-boreliosis nevû betegség kórokozójával, úgy emberhez hasonlóan a "vándorló" vörös foltok’’ jelenhetnek meg, a betegség más fontos tüneteivel, így lázzal és késõbb izületi fájdalommal.
A ba
ktériumok okozta gyulladások gyakori formája a kölykök (fõként a még szopós vagy éppen elválasztottak) pattanásszerû bõrgyulladása. A testen jelentkezõ apró hólyagok baktériumokkal teli gennyet tartalmaznak, fõként a vékony bõrfelületen, a hason, néha a fejen fordulnak elõ sokadmagukkal. Az okok közt szerepel a fokozott fehérje bevitel, a tisztaság hiánya, esetenként a szúrós alom, pl. szalma. Könnyen gyógyuló, a higiéniai viszonyok javításával, bõrfertõtlenítéssel, antibiotikum kenõcsök alkalmazásával – no meg a kölyök kinõ a pattanásos korból – nem jelent hosszú távú gondot.


Nem így a nedvedzõ, általános bõrgyulladás, mely bizonyos egyedek, bizonyos fajták nagy átka. A bõrfelületen és a szõrtüszõkben élõ, rendkívül ellenálló kórokozó baktériumok kihasználva a bõr ellenálló képességének hiányát, ott elszaporodva rendkívül makacs, váladékozó, gyakran gennyesedõ, viszketéssel, pörkképzõdéssel, esetenként lázzal járó betegséget okoznak. A betegség szinte az állat egész testfelületén jelentkezik. Ismétlem még egyszer, nem elég a baktérium, ott az ellenálló képességhiánya is, ismétlem azt is, hogy néha tenyésztési következtetéseket is le kell vonnunk! Hosszantartó, célzott gyógyszeres kezelés, melyet baktériumtenyésztés alapján végezhetünk, lehet eredményes. A bõrön a gyógyszereken kívül fertõtlenítõszereket alkalmazunk, fõként amelyek a szõrtüszõkbe is behatolnak. A kezelésfontos része a bõr és az állat általános ellenálló képességének fokozása.
Sajátos nedvedzõ gyulladás alakul ki a "bõrös’’ kutyák" nem szellõzõ bõrredõiben. A szellõzés hiánya, a nedvedzõ bõr és a beletelepedõ baktériumok okozzák. Kezelése hasonló a fentiekéhez, de szerencsére kevéssé makacs megbetegedések.
Nehéz besorolni okait tekintve a kutyák nyári bõrgyulladását, vagy "forró’’" bõrgyulladá
st. Fõként hosszabb szõrû fajtákon, gyakran a combokon szinte egyik napról a másikra alakul ki tízforintosnyi-tenyérnyi forró, nedvedzõ terület, melyet a kutya szinte eszelõsen vakar, harapdál. Allergia, rovarcsípés lehet az elindító, szellõzés hiány és a rágás, vakarás fokozza a tüneteket. A nedvedzõ sebben a baktériumok elszaporodása szinte természetes. Ez a nyári betegség helyi kezelésre – fertõtlenítés, gyulladáscsökkentõ és baktérium ellenes szert egyszerre tartalmazó kenõcsök használata gyors eredményt hoz.
A gombás bõrbetegségek szinte külön fejezetet kívánnának. Röviden annyit kell tudnunk, hogy itt is a bõr ellenálló képességének hiánya az egyik alapvetõ ok. Szerencsére megjelenésük jellegzetes, általában körkörös, nem jellemzõen viszketõ elváltozás
ok. Csak nagyon súlyos esetekben terjednek az egész testfelületre. Speciális szerekkel kezelendõk helyileg, s ha ritkán nagy felületen jelentkeznek, akkor alkalmazunk plusz segítségként tablettákat. A gombák alattomossága az, hogy gyakran súlyosbíthatnak mástípusú bõrgyulladásokat.
Allergiákról már beszéltünk. A szó túlérzékenységet jelent valamilyen külsõ, de lehet saját kémiai anyag iránt, s esetünkben gyulladásos bõrelváltozást okoz. Láttuk a példát, a bolha nyálát.
Gyakran találkozunk a kontakt (érint
kezéses) allergiával. A kutya fekvõhelyének anyagai, fõként mûanyagok okozhatják. Fõleg a vékonybõrû területek, így a has alja kipirul, viszket. Mi sem egyszerûbb a megelõzésben –a természetes alapanyagú fekhely, a mûanyag padlószõnyegrõl való leszoktatás. Bizonyos táplálékok okozhatnak bõrtünetekben is mutatkozó allergiát. A baromfihús, sertés, ritkán a marha, tésztafélék. Egy biztos, a juh és a rizs nem. Ez lenne a tökéletes diéta. A kiváltó anyagot azonosítani bonyolult tesztek hivatottak, vagy akár próbaetetések. Véleményem szerint, sokkal többször gondolnak ilyenre, mint ahogyan valójában igaz. S e mellett egy tapasztalat: táplálékallergia hasmenés nélkül nagyon ritkán kerül elénk.
Táplálék eredetû, de nem allergiás bõrtüneteket okozhat a romlott, avaso
dó táp, vagy néhány létfontosságú nyomelem, így a cink hiánya is.
Az allergiás bõrgyulladások egyik példája a végbélmirigy allergia. Ha a kutya végbélnyílásába ürülõ két mirigy váladéka ürülés híján pang, az ott lévõ fehérjék bomlástermékei allergizálják
a szervezetet. Vakaródzással, gyakran a hallójárat bõrének gyulladásával járhat a kórkép, mely egyszerûen orvosolható a mirigyváladék kinyomásával.
A bõr és szõrelváltozásokkal járó betegségek említésekor nem feledkezhetünk meg néhány hormonális betegségrõl. A hormontermelõ szervek megbetegedéseinek egyik jele lehet a szõrhullás és bõrelváltozás. Közös jellemzõjük, hogy nem viszketnek és általában szimmetrikusak. A legismertebb példa a rejtett heréjû kan kutya hasüregében daganatossá váló here sajátos horm
ontermelése, melynek során a kutya mindkét horpasz megkopaszodik. Ha eltávolítjuk a herét, szinte egy hét alatt kinõ a szõrzet. Okozhat hasonló elváltozást a petefészek daganata, túlzott vagy hiányos hormontermelése is. A hormontermelõ szervek szõrhullást okozó megbetegedései közt említendõ a pajzsmirigy és a mellékvese. Elnézést, ha ez a fejezet bárkit megijeszt. A bõr problémái ennyire szerteágazóak még így is, hogy a teljesség igényét meg se közelítjük.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

pécs

(zozo, 2015.05.03 15:07)

Sziasztok kérdés piros pötyök vannak a kutya hasán mi tévö legyek vagy mitöl van ez tegnap meg ma reggel még nem volt most már peddig van :( mit tegyek

körösladány bartok béla 45

(csongrádi zoltán, 2011.11.04 13:11)

miért csuklanak a stafordok? mert az enyim majdnem álandoan csuklik

Re: körösladány bartok béla 45

(marcsi96@freemail.huUEIUO, 2012.03.28 08:56)

Re: körösladány bartok béla 45

(Raven, 2014.07.07 19:21)

Nagyon mohón esznek,sok levegőt nyelnek vele és ezért csuklanak.

bolhaírtás?

(treedog, 2010.03.04 11:24)

A sürű fürdetés többet árt, mint használ.
Én ampullás bolhaírtót használok , amit vízzel kel hígítani és azzal bepermetezni a kutyát. És ezzel tökéletesen meg vagyok elégedve. Mint befujom, már peregnek is belőle a kis élősködők. Szerintem ilyen ampullással próbálkozz inkább te is. De szerintem nézd meg hogy van -e benne bolha, mert valamilyen alergiától is vakarózhat.
üdv.

Re: bolhaírtás?

(Anita, 2011.04.13 10:46)

üdv
olvastam hogy ampullás bolhaírtót használ szeretném én is kipróbálni leírná a nevét?
köszönöm

kék folt

(Đáwid, 2010.05.13 18:11)

Abban kérném a segítségeteket hogy a staffomom
lábán (hónalján)van 1 kék folt. De nem tudom mi az.
de nem ütődés vagy ilyesmi és még nem is piszkálja vagy vakarná.
valaki nem találkozott már ilyennel??
ha igen akkor mit vegyek neki?
előre is köszönöm

szabolcs

(attila, 2010.03.04 09:54)

Az én staffom rágja a hátát,mintha viszketne neki vagy nem is tudom!!Vettem neki bolhairtó nyakörvet és fürdetem is alaposan de a viszketés vagy nem tudom micsoda nem csillapodik!!A ház oldalához dörgöli magát általába és már foltokban hiányzik a bundájából a szőr!!!Nagyon szépen megköszönném a hozzáértő infokat!!köszi

Zolinak

(treedog, 2009.12.14 13:57)

Helló

Szerintem kalcium hiányos. De ezt kálcium tablettával helyrehozható.Ha nagyon látványos akkor én napi 2 szoktam adni, ha már javult akkor napi 1 is elég.

jászfelsöszentgyörgy

(zoli, 2009.12.14 13:11)

és 3 honapos el mult már az elöb elfelejtetem oda irni

jászfelsöszentgyörgy

(frombach zoltán, 2009.12.14 13:09)

az én kutyám mikor sétáltatom és meg pihen akkor a két elsö lába meg gyengül elöre csuklik ilyen kor mi a tehendö elöre is köszönöm

Kutyusom

(Viky, 2009.09.26 19:09)

az én kutyusom rágja a lábát és nyüszít! Én az utobbira gyanakszom.

Julcsihoz

(treedog, 2009.06.28 22:46)

:-( Azt sajnos nemtom. :-(
Látatlanba főleg. De ha mostanában vágták, akkor sztem vidd visza a dokihoz hogy ő is lássa miröl is van szó. Ha nem is pont ahoz , de sztem az a leg biztosabb ha doki látja.

julianna78@freemail.hu

(julcsi, 2009.06.28 20:53)

Az egyik staffordunk levágott fülén,a vágás mentén egy golyószerű kemény hójag jelent meg. Van v.mi ötleted mi lehet az?

:-(

(treedog, 2008.11.11 18:50)

Én is , de sajnos előfordul. :-(

lovaglolany@citromail.hu

(lipics martina, 2008.11.11 18:28)

sajnálom az olyan kutyusokat melyikekel ebbol a betegsegkbol tortenik v.mi