Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Az agresszivitás funkcionális formái és azok kezelése

 

 

Mint azt már említettük, az állatok agresszivitása egymástól jól elkülöníthető formákban jelentkezik. A kutyákkal foglalkozó szakemberek (állatorvosok, kynológusok, kutyakiképzők) rendszeresen találkoznak ezekkel, de a kutyatartók ismeretei meglehetősen hiányosak, mivel a kérdésnek nincs megfelelő hazai irodalma. Ennek az a következménye, hogy a tulajdonosok nem ismerik fel a kutya agresszivitásának első jeleit vagy ami még rosszabb, félreértik azokat és rosszul reagálnak rá. Tekintettel a probléma jelentőségére, az alábbiakban részletesen tárgyalom azokat az állatorvosi munkám során gyakran jelentkező formákat, amelyek az emberek sérüléseihez vezethetnek, függetlenül attól, hogy emberek ellen irányuló agresszióról van-e szó, avagy sem.

 

Domináns agresszivitás

 

 

A harapások 55%-a a tulajdonos és családtagjai ellen történik. Ez több okból is előfordulhat, ezek közül a leggyakoribb a domináns agresszivitás. A kutya ugyanis háziasított farkas, “aki” a családot a falkájának tekinti, amiben ugyanolyan dominancia rangsor alakul ki, mint a farkasok között. A természetben e hierarchia célja a rend fenntartása, a falkatársak együttműködésének elősegítése és a konfliktusok számának csökkentése a falkán belül. Vagyis a dominanciaviszony kialakulása természetes jelenség és a falka megmaradásának fontos tényezője. A domináns kutyát előjogok illetik meg a falkában. Ennek ellenére a legtöbb kutya megelégszik az alávetett vagy a neutrális (semleges) helyzettel a családtagokkal szemben. Néha ennél magasabb rangra törnek, amit önmagában nem tekinthetünk rendellenes magatartásnak, de minden esetben megfelelő kezelést, beavatkozást igényel az emberi sérülések megelőzése érdekében.

A dominancia viszonyok kialakulása a falkán belül a természetben ritkán jár harccal. Ezt jól tudják a több kutyát (megfelelő viszonyok között)) tartó kutyatenyésztők vagy menhelyet üzemeltető állatvédők. A kutyák általában gesztusokkal, pózokkal, mimikával és hangadással tisztázzák az erőviszonyokat. Ezek ismerete a kutyával együtt élő emberek számára is fontos, hiszen a domináns agresszió általában ellenük irányul.

A családon belül veszélyessé váló folyamat rendszerint azzal kezdődik, hogy a kölyök a családtagokra morog. Ilyenkor nem megfelelő reagálás a morgó kölyök dicsérete, jutalmazása, vad játékok folytatása vagy a kutya bántalmazása. Ezek súlyosbítják a helyzetet. A domináns magatartás fokozódik, a támadások egyre gyakoribbá, nyíltabbá és veszélyesebbé válnak. A domináns agresszivitás fogalma úgy határozható meg, hogy az egy rendszeresen visszatérő agresszív magatartás, ami a tulajdonos vagy más, a kutyával együtt élő személy ellen irányul és jellemzője, hogy fokozódik, ha az érintett személy megpróbálja lecsillapítani vagy megfékezni a kutyát.

A domináns agresszivitás a szociális érettség elérése után, másfél-három éves korban alakul ki. Jellegzetes offenzív (fenyegető, kihívó, támadó) magatartási jelek kísérik. A fej és a farok magasan tartása, a peckes járás, a gyakori felugrálás, a merev nézés, a fenyegető morgás és a fogvicsorítás a jellemző rá. Minden esetben domináns magatartásra kell gondolni, ha a már kialakult konfliktus esetén a tulajdonos és családtagok megfékezési kísérleteire a kutya fokozott agresszivitással válaszol. E mellett a kutya dominanciára törekvését számos más jel is kísérheti:

 1. Az ajtókon rendszeresen elsőként megy át, nem ad utat.
 2. Felugrik a családtagok ülőhelyére és felszólításra sem hajlandó elhagyni azt.
 3. Valamelyik családtag ágyában akar aludni és morog, ha elküldik.
 4. Védi az eledelét, a játékát vagy a fekhelyét a családtagoktól.
 5. Nem engedelmeskedik az ismert parancsoknak.
 6. Erőszakosan felugrál a családtagokra.
 7. Elkapja az ember kezét vagy karját és kényszeríti, hogy játsszon vele vagy simogassa.

A domináns agresszió vizsgálata és kezelése során a legfontosabb feladat a környezet védelme. Szükség esetén izolálni kell a kutyát a veszélyeztetett családtagoktól. Ha az agresszió mégis sérülésveszéllyel jár, akkor szükség van a szájkosár folyamatos használatára. Különösen nagy figyelmet kell fordítani a gyermekek védelmére. A szülők soha ne hagyják őket felügyelet nélkül magukra egy ilyen kutyával.

Minden esetben tanácsos a kutyát alapos klinikai vizsgálat céljából állatorvoshoz vinni. Ennek során ki kell zárni a szervi okokat, mivel a fájdalommal járó megbetegedések következtében fellépő agresszív magatartás megtévesztően hasonló lehet, de az itt elmondottaktól gyökeresen eltérő kezelést igényel. Másképp fogalmazva az állatorvosi vizsgálat mellőzése az agresszív kutya kezelése során felelőtlenség!

Az előzmények és a körülmények mérlegelése után (lásd a cikksorozat első részét) az állatorvos kezelési tervet állít össze. A hatékonyság megítélése érdekében a tulajdonosnak össze kell írnia az előidéző okokat, konfliktushelyzeteket és fel kell jegyeznie az agresszió lefolyását. Ennek hiányában bizonytalan lehet a nagy tapasztalatot és szakértelmet igénylő kezelés hatékonyságának megítélése. Kezdetben kerülni kell minden olyan szituációt, amely kiváltja a támadást. Éppen fordítva, a tulajdonos és a családtagok vonják meg a figyelmüket a kutyától. Két hétig ne foglalkozzanak az állattal a legszükségesebbeken, vagyis az etetésen, az itatáson és a minimális sétáltatáson kívül. Tekintsék levegőnek a kutyát, ne reagáljanak semmilyen kezdeményezésére. A kutya társas lény, néhány nap után a legvadabb állat is igényli a foglalkozást, ami jelentősen elősegíti a további kezelést.

Ezt követően el kell kezdeni a kutya átnevelését. Ha korábban nem kapott engedelmességi kiképzést, akkor azt el kell kezdeni, ha kapott, fel kell frissíteni. A legfontosabb megtanítandó, felfrissítendő elemek a behívás, a leülés, a lefekvés és a helyben maradás. Ezt “alapvető engedelmességi kiképzésnek” is nevezzük. A foglalkozások kezdetén ajánlott a szájkosár használata, különösen akkor, ha a munka során a kutya izgatottá válik. Kerülni kell a durva bánásmódot, a fizikai büntetést. A sikeresen teljesített feladatok jutalmazására (dicséret, jutalomfalat) kell a hangsúlyt helyezni, de az ok nélküli jutalmazás is helytelen. Napi két alkalommal 5-15 perc kiképzés elegendő. Ha a munka közben a kutya izgatottá válik vagy támad, le kell fektetni vagy kikötve magára kell hagyni, amíg megnyugszik (10-15 perc). Ha a foglalkozások során a kutya rendszeresen agresszíven viselkedik vagy a tulajdonos nem rendelkezik elegendő tapasztalattal, akkor egy a kiképzésben járatos szakember segítségét kell kérni. Ez nem jelenti azt, hogy a kiképzés rábízható, hiszen a cél éppen az, hogy a kutya feltétlenül engedelmeskedjen a tulajdonosnak és a családtagoknak. Egy jó szakember ebben is tud segíteni. Erre többnyire szükség is van, hiszen a domináns agresszivitás gyakrabban jelentkezik a félénk, az ideges, a kiegyensúlyozatlan és a fegyelmezetlen embereknél, vagyis azoknál, akik “nem tudnak bánni a kutyájukkal”. Bátorításul megjegyzem, hogy a modern, megfelelő technikák segítségével ők is ugyan olyan sikeresen kezelhetik az ilyen kutyát, mint bárki más.

A közepes és a nagytestű kutyák esetében az alapvető engedelmességi kiképzés nem csak a már agresszív állatok kezelésének, de a probléma megelőzésének is az alapja, ezért minden kutyatartó számára javasolható.

Az engedelmességi kiképzés mellett a kutyával együtt élő személyekre más feladatok is hárulnak. A legfontosabb annak megértése, hogy állandóan tudatosítaniuk kell a kutyával a falkában elfoglalt, alávetett helyét. Ennek eszközei:

 1. Ne adjanak az asztalnál enni a kutyának, hanem mindig a család étkezése után etessék.
 2. Ne engedjék fel az ülő- és fekvőalkalmatosságokra (letakarás, kizárás a helységből).
 3. Ne játszanak a kutyával durva játékokat.
 4. Ne hagyják felugrálni.
 5. Soha ne engedjék a hálószobában aludni, különösen ne az ágyukban.
 6. El kell zárni azokat a játékokat, amelyek védelmében a kutya a családtagokra morog.
 7. Soha, semmit ne adjanak ingyen a dominanciára törő kutyának. Minden kapcsolatfelvételt és engedményt kössenek feltételhez. Ültessék vagy fektessék le a kutyát etetés, séta, simogatás vagy játék előtt.

A domináns kanok beilleszkedése általában elősegíthető az ivartalanításukkal. Ez bármely életkorban elvégezhető, de már az első jelek észlelésekor feltétlenül javasolt. Sajnos a kutyatartókban gyakoriak az ivartalanítással szembeni előítéletek, pedig az ivartalanított kanok esetében nem kell számolni bizonyos (prosztata- és here-) megbetegedések kialakulásával, csökken a kóborlási vágy, az agresszió kialakulásának valószínűsége, a balesetek és sérülések lehetősége, vagyis sok szempontból jelentős lépés jelentős az állat egészségvédelme érdekében. Emellett állatvédelmi szempontból is fontos, hiszen az ivartalanított állatok esetében nem kell számolni nem várt szaporulattal sem. Teljesen indokolatlan, hogy sokan “állatvédelmi”, vagy “emberiességi” megfontolásból nem ivartalaníttatják a kutyájukat, hiszen ezzel éppen a szándékuk ellen cselekednek. Az ivartalanítás elvileg helyettesíthető hormonkezeléssel, de az költséges és számos káros mellékhatása ismert. A szuka kutyák ivartalanításától nem várható az agresszivitás mérséklődése.

Súlyos esetekben a már felsoroltakon kívül az állatorvos gyógyszeres kezelést is javasol. Ilyenkor nem használhatóak a házi patikákban megtalálható, közismert, nyugtató hatású készítmények. Azok helytelen, házilagos adagolás esetén veszélyesek lehetnek a kutyákra, részben mellékhatásaik, részben a hozzászokás lehetősége miatt. Másrészt a nyugtatók gyakran csökkenthetik a kutya félelmét a harapások következményeitől, ezáltal növelik a tulajdonosra és családtagjaikra leselkedő veszélyt is. A domináns agresszió kezelésére az antidepresszáns készítmények közül csupán néhány jöhet szóba, de ezek is csak hosszú ideig, több héten át alkalmazva vezethetnek eredményhez. Ehhez előzetesen alapos klinikai vizsgálat és a kutya egészségi állapotának folyamatos ellenőrzése szükséges. Azt tényként kell leszögezni, hogy a gyógyszeres kezeléssel a gyógyulás csupán elősegíthető, de az semmiféleképpen nem helyettesítheti a fent felsorolt viselkedést módosító technikákat!

Sajnos néhány kutya gyógyíthatatlannak, kezelhetetlennek bizonyul. Ilyenkor - különösen közepes és nagytestű (18 kg-nál nehezebb) kutyák esetén - valamint ha az agresszió ismétlődő, súlyos támadásokban nyilvánul meg vagy ha az gyermekek ellen irányul, akkor az eutanázia (az állat fájdalommentes, végleges elaltatásának) lehetősége megfontolandó.

 

Félelmi agresszivitás

 

 

A félelem és a félelem következtében kialakuló agresszió lehet genetikai eredetű, de leggyakrabban a korai szocializáció zavara miatt alakul ki. Ez utóbbi fogalmat a kutyatartók és gyakran a tenyésztők sem ismerik. Ezért gyakori, hogy a kölyköket (félve a fertőző megbetegedésektől, vagy nemtörődömség miatt) három hónapos korukig vagy tovább izoláltan nevelik fel. Azonban kutyák szociális fejlődése során az 5. és a 12. élethét közötti időszak kritikusnak tekinthető. Ha ez alatt nem válik természetessé számukra az idegen emberek közelsége, akkor örökre félénkekké válnak. Ezek az állatok később beilleszkedhetnek ugyan egy családba, de az idegen emberekkel szemben életük végéig nehezen leküzdhető bizalmatlanságot, félelmet éreznek és emiatt gyakran válnak agresszívvé. Ezt nevezzük félelmi agresszivitásnak.

A félelmi agresszivitás egy rendszeresen visszatérő agresszív magatartás, amit félelmi tünetek kísérnek és a kutyát megközelítő idegenekkel szemben lép fel.

A félénk kutya általában csak akkor támad, ha idegenek közelítik meg (passzív forma). Ez a forma sok szempontból a domináns agresszivitás ellentettje. Idegenekkel szemben alakul ki és tipikus defenzív magatartással jár. A kutya lesunyja a fejét, pupillái tágak, morog, de a szájzugai hátrahúzottak (mintha mosolyogna), a füleit hátracsapja, a farkát behúzza, igyekszik meglapulni, gyakran nyálzik, remeg és zihál. Megpróbál elmenekülni, morog, közben ugat, majd támad, ha az idegen közelségét már elviselhetetlennek érzi. Néha aktív formában jelentkezik, amikor a kutya megtanulja, hogy a támadó magatartással elűzheti az idegeneket. Mindig félelmi agresszióra kell gondolni, ha a kutya a támadás közben bevizel vagy bélsarat ürít.

A legfontosabb feladat ebben az esetben is a környezet (vagyis az idegen emberek) védelme. A balesetek megelőzése érdekében a kutyát csak pórázon szabad sétáltatni. Szükség esetén használni kell a szájkosarat is.

A szervi megbetegedéseket alapos állatorvosi vizsgálattal kell kizárni.

A kezelés során kezdetben az idegenek távoltartására kell törekedni. A félelem miatti agresszivitás általában mérsékelhető a deszenzitizáció és az átnevelés technikájával. Az ilyen kutya nagyon sok foglalkozást és türelmet igényel. Nyugodt, biztonságos környezetben kezdjék el az engedelmességi kiképzést. Ha félelem, agresszivitás lép fel, akkor le kell ültetni vagy fektetni az állatot. Ha teljesíti, dicsérjék, jutalmazzák meg. Büntetni soha nem szabad! Ezt követően a kutya figyelmét lehetőleg elterelve (idegen környezet, játék, másik kutya jelenléte) fokozatosan növeljék az ingereket, vagyis vigyék a kutyát idegenek közé. Erre a legjobb lehetőséget a kijelölt kutyafuttató területek nyújtják (már ahol még van még ilyen). Ajánlott idegen személyeket is bevonni a munkába, akik a kutya reakciójára figyelve lassan és fokozatosan, egyre közelebb haladnak el a tulajdonos és a kutya mellett, majd egyenesen feléjük közelítenek. Mindig dicsérni kell az állatot, ha nyugodt és vissza kell lépni egy korábbi szinthez, ha félelem jelentkezik.

A gyógyszeres kezelés során figyelembe kell venni, hogy a legtöbb nyugtató nem csak az idegenekkel szembeni, hanem a támadás következményeitől való félelmet is mérsékli. Ezért kerülni kell az ilyen állatok kezelése során a nyugtató hatású készítmények használatát. Az állatorvosok ilyenkor megfelelő szorongásoldók tartós szedését ajánlják a kutya egészségi állapotának folyamatos ellenőrzése mellett. Ezek jelentősen segítik a gyógyulást. Az ivartalanítás viszont hatástalan.

 

Területvédő, birtokló, táplálékvédő és oltalmazó agresszivitás

 

 

Sok szempontból egymáshoz hasonló, mégis különálló formák. Együtt tárgyalásukat az teszi lehetővé, hogy mindegyik rendszeresen visszatérő agresszív magatartás, ami valaminek vagy valakinek a védelmében jelentkezik, ha a kutya annak a közelében tartózkodik. A területvédő agresszió esetében a ház, az udvar vagy a gépkocsi, a birtokló agresszió során az élelem, valamely játék vagy egyéb tárgy, az oltalmazónál pedig a tulajdonos vagy más “falkatárs” (családtag, másik állat) védelme a kiváltó ok. A táplálékvédő agresszivitás tulajdonképpen a birtokló agresszivitás egyik önálló formája.

Mindegyik irányulhat emberek vagy állatok ellen és jellemző rájuk, hogy a védett terület, tárgy vagy személy távolságával fordítottan arányos az agresszivitás mértéke, vagyis azoktól távol az nem jelentkezik. Az otthon szenvedélyesen támadó kutya az utcán, távol a védett területtől közömbösen vagy barátságosan viselkedik az idegenekkel. Természetes viselkedés, hogy a kutya őrzi az élőhelyét, a tárgyait (zsákmányát) és védi a társait. A területvédelem például a felnőtt korra kialakuló territoriális ösztön része. Ilyenkor a kutya támadása nem tekinthető neurotikusnak. A veszély mégis fennáll és nő a nem megfelelő körülmények között tartott állatoknál. A túl kicsi élettér és az elégtelen foglalkozás ugyanis fokozza az agresszivitást. A nemkívánatos magatartás rögződésében szerepet játszhat a véletlen, vagy a szándékos megerősítés is. Ilyen, ha a kutya úgy érzi, hogy agresszív fellépésével “elkergette” a postást vagy ha megdicsérik, amikor morgással védi meg másoktól a játékát és a családtagokat.

Általában offenzív magatartási tünetek kísérik, de jelentkezhet defenzív formában is. Jellemző a támadónak vélt személy vagy állat felé futás, a szőrborzolás, a fogvicsorítás, a morgás és az ugatás. A domináns agressziót mindig ki kell zárni annak alapján, hogy a megfékezési kísérletekre miként reagál a kutya.

A környezet védelme a legfontosabb feladat. Ennek érdekében a biztonságos izoláció (megbízhatóan zárt kerítés, kennel, esetleg ideiglenes megkötés) mellett a szájkosár használatára is szükség lehet. Kezdetben a területvédő kutyát el kell zárni vagy meg kell kötni a látogatók érkezésekor, de a többi formánál is a konfliktushelyzetek elkerülésére és a balesetek megelőzésére kell a hangsúlyt helyezni.

Az agresszivitás jelentkezésekor ajánlott a kutya klinikai vizsgálatát elvégeztetni. A kezelés kezdetén a kiváltó ingerek távoltartása mellett az átnevelést és a hozzászoktatást együttesen kell alkalmazni. Különösen fontos a helyben maradás tanítása semleges környezetben és otthon egyaránt, ezért tanítsák meg az ilyen kutyának a “helyedre” parancsot. Később fokozatosan növelhetőek a kiváltó ingerek: ismerős, majd idegen személy közeledése, kopogtatás, csengetés, az ajtó kinyitása, belépés, a védett tárgy vagy személy megközelítése, megérintése stb. Jutalmazni kell a kutyát, ha nyugodt és lefektetni vagy a helyére parancsolni, ha morog.

Az ivartalanítás nem szokott eredményt hozni. Gyógyszeres kezelésre nyugtatók alkalmi és a szorongásoldók tartós adagolása kísérelhető meg. A területvédő agresszivitás általában mérsékelhető megfelelő diétával is. Kedvezően hat a közepes vagy az alacsony fehérjetartalmú tápok etetése.

 

Kutyák közötti agresszivitás

 

 

Rendszeresen visszatérő agresszív magatartás, ami másik kutya (kutyák) ellen irányul. Megjelenéséhez nem szükséges kiváltó ok vagy előzetes kapcsolat a megtámadott kutyával. Általában azonos nemű kutyák, leggyakrabban kifejlett kanok között jelentkezik (kanok közötti agresszivitás). Jelentkezhet falkán belül (együtt tartott másik kutyával szemben) vagy falkán kívül is (idegen kutyákkal szemben). Annak ellenére, hogy nem emberek ellen irányul, a forma tárgyalását e helyen az indokolja, hogy gyakori következménye az emberek sérülése. Sokan próbálnak meg ugyanis közbelépni, hogy megakadályozzák a kutyák küzdelmét, s közben súlyos sérüléseket szenvednek el, gyakran a saját kutyájuktól.

Általában offenzív viselkedés. A fej és a farok magasan tartása, merev nézés, merev járás, szőrborzolás, fogvicsorítás, morgás és ugatás, kíséri.

Akkor okozza a legtöbb gondot, ha együtt, egy udvarban, lakásban tartott állatok között lép fel, ilyenkor ugyanis nehezebb a probléma kezelése, mintha idegen kutyákkal szemben jelentkezne. Ez utóbbi kialakulásában genetikai okok, a szocializáció zavara és a tulajdonos erélytelensége is szerepet játszhat. A falkán belül jellemzően a dominancia viszonyok tisztázatlansága miatt alakul ki a konfliktus. Ez általában akkor jelentkezik, ha új kutyát vásárolnak vagy egy kölyök eléri a szociális érettséget (vagyis 18-36 hónapos életkor között) és az addig domináns kutya nem tudja megőrizni a státuszát. A tulajdonos és a családtagok is előidézhetik vagy súlyosbíthatják ezt a folyamatot, ha - akár akaratlanul is - beleavatkoznak a hierarchia kialakulásába. Ezzel ugyanis megakadályozzák, hogy a kutyák harc nélkül, pózok, gesztusok és hangok segítségével alakítsák ki maguk között a rangsort.

Ajánlott az agresszivitás jelentkezésekor a kutyák klinikai vizsgálatával kizárni a szervi megbetegedéseket. Az idegen kutyákkal szembeni agresszivitás a környezet védelmén, vagyis a kutya megfelelő izolálásán és alapvető engedelmességi kiképzésén kívül a legtöbb esetben nem igényel egyéb kezelést. Általában elegendő a megbízható elzárás, közterületen a póráz és a szájkosár használata. Az együtt tartott kutyák kezelésének kezdetén meg kell vonni a figyelmet és egymástól is izolálni kell a kutyákat. Ezután kezdjék el az engedelmességi feladatok gyakorlását. Az összeszoktatást és az átnevelést fokozatosan, kezdetben póráz és szájkosár védelme mellett kell végezni. Közben dicsérettel és jutalomfalattal kell megerősíteni a nyugodt, elfogadó magatartást. Meg kell figyelni a rangsort és mindig tekintettel kell lenni arra. A láthatóan domináns kutyával előbb és többet kell foglalkozni, pl. korábban kell üdvözölni, jutalmazni és etetni. Az esetek többségében a fiatalabb, a nagyobb és az erősebb kutya a domináns, de nem mindig.

A már kialakult küzdelembe nem szabad kézzel beleavatkozni. A kutyák szétválasztását sérülést nem okozó, hosszú és erős tárggyal (pl. seprű) segítségével vagy vízzel való locsolással (vödör, slag, szódásüveg) ajánlott megkísérelni.

A kanok ivartalanítása javasolható, mivel a hím nemi hormonok oki szerepe egyértelmű. Hormonkezeléssel is próbálkozhatunk, bár ennek számos mellékhatása ismert. Szukák esetében az ivartalanítás csak akkor hoz eredményt, ha az agresszió a tüzelés vagy az álvemhesség során jelentkezik. Megelőzésre nyugtatók eseti alkalmazása vagy az együtt tartott állatok kezelésére egyes szorongásoldók alkalmazása is megkísérelhető.

 

Fájdalmi agresszivitás

 

 

Rendszeresen visszatérő agresszív magatartás, amit meghatározott, ismétlődő, fájdalmas ingerek váltanak ki és azok megszűnésével magától elmúlik. Tipikus defenzív magatartás, ami megjelenésében a félelmi agresszióra emlékeztet, de nem idegenek közeledésekor, hanem a kutya által jól ismert, kellemetlen szituációk során jelentkezik. Gyakran tapasztalható körömvágáskor, fésüléskor vagy injekció beadásakor.

A legfontosabb teendő az előrelátható sérülések tudatos megelőzése a kutya megfékezésével, póráz és szájkosár használatával. A legjobb eredmény az alapvető engedelmességi kiképzéstől várható. Fontos, hogy a tulajdonos a konfliktushelyzet során fegyelmezze a kutyát, de ne büntesse! A megfelelő magatartást jutalmazással kell megerősíteni. Szükség esetén a fájdalommal járó beavatkozás előtt nyugtató is adható.

 

Játék közbeni agresszivitás

 

 

Rendszeresen visszatérő agresszív magatartás, ami kizárólag a kutyával folytatott játék közben lép fel. Defenzív magatartás. Irányulhat ember és másik állat ellen is. Ritka forma. Olyan fokú durvaság jellemzi, ami miatt lehetetlenné válik a játék a kutyával, mert az közben a partnerére támad, fenyegetően morog vagy meg is harapja azt. Ez egy rendellenes magatartás, amit gyakran nehéz elkülöníteni a durva játéktól, ami tanult viselkedés, ezért könnyebben is korrigálható. A domináns agresszivitást mindig ki kell zárni.

Mivel az ilyen állat csak játék közben agresszív, ezért a sérülések megelőzhetőek, ha nem játszanak a kutyával. A kezelés ez esetben is az átnevelésen alapul. Ha a játék közben morog vagy harap a kutya, azonnal meg kell büntetni. A későbbi büntetés értelmetlen. Az ilyen kutya engedelmességi kiképzése javasolt.

 

Szülői agresszivitás

 

 

Rendszeresen visszatérő agresszív magatartás, ami csak akkor jelentkezik, ha valaki vagy valami megközelíti, illetve megérinti az almot vagy egy kölyköt. Hasonlít az oltalmazó agresszivitáshoz, de azzal szemben magától is elmúlik a kölykök növekedésével. A dominanciára törekvést minden esetben ki kell zárni.

Az ilyen szuka környezetének védelme a legfontosabb. Ezt megkönnyíti az alapos engedelmességi kiképzés. A kutya kezelése során figyelembe kell venni, hogy a legtöbb gyógyszer használata kontraindikált a szoptatás alatt. Tekintettel az emberi sérülések lehetőségére és az agresszív magatartás örökölhetőségére, ajánlható a szuka ivartalanítása.

 

Átirányított agresszivitás

 

 

Rendszeresen visszatérő agresszív magatartás, ami során a kutya nem tudja, esetleg nem meri megtámadni az őt ingerlő személyt vagy állatot, ezért átirányítja az agressziót a környezetében valakire vagy valamire. Irányulhat családtag vagy másik kutya ellen is. Offenzív magatartászavar. A kis területre bezárt, elhanyagolt kutyák esetében gyakrabban és súlyosabb formában jelentkezik. Ki kell zárni a domináns és a kutyák közötti agresszivitást.

Ha a kutya támad, azonnal büntetni kell, később ez értelmetlen. A hangsúlyt a megelőzésre kell helyezni. Ajánlott a tartási körülményeket módosítani, javítani. Alapvető a kutya megfelelő engedelmességi kiképzése. Közben fokozatosan szoktassuk hozzá a kiváltó ingerhez az állatot. Súlyos esetben szorongásoldók alkalmazása is megkísérelhető.

 

Idiopatikus agresszivitás

 

 

Rendszeresen visszatérő agresszív magatartás, ami váratlanul lép fel, nem kapcsolódik semmilyen kiváltó ingerhez, fizikai vagy pszichikai állapothoz. Leggyakrabban springer és cocker spánielek, valamint berni pásztorkutyák esetében figyelhető meg. Az ilyen állat minden ok nélkül kezd dühöngeni, támadni, harapni, ezért ezt a formát “dühöngési szindrómának” is nevezik. A betegségnek nem ismerjük az okát. A diagnózis felállítása során el kell különíteni a neurológiai problémáktól (veszettség), ami minden esetben állatorvosi vizsgálatot kíván.

Igyekezni kell megfékezni az állatot a váratlanul fellépő rohamok során és törekedni kell a környezet állandó védelmére. A kutyát biztonságosan izolálni kell és ha szükséges, folyamatosan ajánlott a szájkosár használata is. Megpróbálkozhatunk szorongásoldó kezeléssel, de sokszor az eutanázia az egyetlen megoldás.

 

Ragadozó agresszivitás

 

 

Rendszeresen visszatérő agresszív magatartás, melynek során a kutyák emberi irányítás nélkül vadásznak. Alapvetően nem a megfélemlítés motiválja, hanem a táplálékszerzés. Nem feltétlenül jár együtt ugyan az áldozat elpusztításával, de az gyakori következménye. Gyakori és nagyon veszélyes is, különösen akkor, ha több kutya, falkába verődve támad. Nem tévesztendő össze a vadászkutyák emberi parancsra végzett tevékenységével. Leginkább a szabadon kóborló kutyák körében alakul ki, különösen ha azok már korábban is büntetlenül támadhatták vagy haraphatták meg az áldozatukat. Általában macskák, madarak, kerékpárosok, járművek, kocogó emberek és játszó gyermekek ellen irányul. A domináns és a területvédő agressziót minden esetben ki kell zárni.

Kezelése a biztonságos izoláción (elzáráson) és az engedelmességi kiképzésen alapszik. A kutyát ne hagyjuk szabadon kóborolni! Ha a jelenséget már észleltük, óvakodjunk az állatot kisgyermekkel felügyelet nélkül hagyni! Ha a vadászó kutya elzárása nem oldható meg vagy gyermekekre támad, az eutanáziát meg kell fontolni. A kóborlási vágy csökkentése a kanok ivartalanításával elősegíthető.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Wijoq77

(Ubesu42, 2019.05.15 08:29)

http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/ezetimiba-zetia-comprar-de-confianza-via-internet-brasil https://whanswerz.com/6311/hidroclorotiazida-comprar-calidad-comprar-microzide-tabletas http://jaktlumaczyc.pl/83096/comprar-generico-calcitriol-0-25mg-ahora-usa http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/betapace-40-mg-online-kaufen-schweiz http://dmoney.ru/55613/terazosin-ligne-prix-commander-site-fiable-hytrin-cher-quebec http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/adapalene-achat-sur-internet-acheter-du-differin-pour-femme http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/wo-kann-ich-generika-santuril-probenecid-schnell-kaufen http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/como-puedo-comprar-generico-tizanidina-sin-receta-al-mejor-precio http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/valavir-valacyclovir-500mg-comprar-r-pido-comprar-valacyclovir http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/meilleur-site-pour-achater-spilactone-spironolactone-100-mg http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/furosemida-comprar-fiable-colombia-furosemida-generico-teva http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/kaufen-sie-generische-etodolac-400-mg-ohne-rezept-schnelle http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/montelukast-5mg-comprar-sin-receta-de-confianza-costa-rica http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/como-comprar-red-viagra-gen-rico-entrega-r-pida-brasil http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/salazopyrin-g-nstig-kaufen-ohne-rezept-online-schweiz-salazopyrin

Refev05

(Opara52, 2019.05.15 00:22)

http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/nevirapine-bon-prix-viramune-acheter-en-ligne
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/sildenafilum-onde-comprar-gen-rico-de-confianza-via-internet-rep
http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/comprar-o-gen-rico-do-thorazine-chlorpromazine-100mg-envio-rapido
http://property.ning.com/profiles/blogs/meilleur-site-pour-commander-cefalexine-750mg-securise-cefalexine
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/kaufen-sie-generisches-floxyfral-fluvoxamin-100mg-ohne-rezept-in
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/como-puedo-comprar-avanafilo-50-mg-en-farmacia-online-rep-blica
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/kefnir-300-mg-baisse-prix-sur-le-net-kefnir-livraison-72h
http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/peut-on-acheter-diferrine-adapalene-diferrine-vente-sur-internet
http://www.blog.ahsfoundation.co.uk/blogs/post/77838#sthash.kyPcDQ9S.AEkV55w5.dpbs
http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/o-commander-du-en-ligne-amoxicilline-securise-comment-acheter
https://lesko.com/q2a/index.php?qa=48627&qa_1=finasteride-internet-commander-ordonnance-acheter-finasteride
http://wu-world.com/profiles/blogs/site-pour-commander-phexin-cephalexin-250-mg-cephalexin-en-ligne
http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/low-price-dalminette-525-mg-buy-online-how-to-buy-dalminette-uk
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/etodolaco-comprar-en-una-farmacia-en-linea-con-env-o-gratis
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/parlodel-comprar-en-farmacia-online-guatemala-comprar
http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/achat-de-sildenafil-genoptim-generique-sur-le-net-baisse-prix
https://whanswerz.com/9912/wo-bestellen-montelukast-10mg-guten-preis
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/comprar-bimat-bimatoprost-en-internet-m-xico
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/viagra-donde-comprar-sin-receta-de-forma-segura
http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/acheter-du-indinavir-sulfate-400mg-en-ligne-pas-cher-acheter
http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/terbicil-250-mg-o-achat-vente-de-terbicil-en-ligne-en-suisse

Avome37

(Egobo89, 2019.05.14 17:36)

http://foodtube.net/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-repaglinida-sin-receta http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/comprar-trecator-sc-sin-receta-por-internet-chile http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-salbutol-0-1-mg-pago-mastercard-el http://answers.codelair.com/39110/farmacia-online-comprar-virnagza-tadalafil-mastercard-espa%C3%B1a http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/piridostigmina-60mg-comprar-en-farmacia-en-linea-certificada-m http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/losartan-25-mg-comprar-en-farmacia-en-linea-ahora-panam http://ggwadvice.com//index.php?qa=67658&qa_1=order-vagamycin-250-mg-on-sale-vagamycin-brand-where-to-buy http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/comprar-latanoprosta-2-5mg-gen-rico-mais-barato-via-internet http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/furosemide-au-rabais-en-ligne-securise-lasix-40-suisse-achat https://whanswerz.com/4602/betapace-como-puedo-comprar-urgente-rep%C3%BAblica-del-ecuador http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/servitrim-cotrimoxazole-livraison-express-bon-marche-servitrim http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-finasterax-sin-receta-r-pido-reino-de-espa-a http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/expit-en-ligne-acheter-livraison-gratuit-acheter-sildenafil http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-zestoretic-sin-receta-fiable https://www.mysocialpeople.com/blogs/2157/20123/lisinopril-comprar-en-farmacia-en-linea-rapido-reino-de-espana http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/mebendazole-comprar-en-farmacia-en-linea-con-seguridad-reino-de http://wu-world.com/profiles/blogs/lansoprazole-comprar-entrega-r-pida-uruguay-venta-de-lansoprazole

Awana77

(Abuvo63, 2019.05.14 09:27)

http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/indapamide-vrai-bon-marche-acheter-paiement-mastercard-indapamide
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/wie-kaufe-ich-ein-crestastatin-zahlungsvisa
http://www.collabzo.com/pwrportal/blogs/57/14895/cheap-celeste-10-mg-order-online
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/promethazine-25mg-como-comprar-sin-receta-de-confianza-puerto
http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/o-commander-du-delifon-oxybutynin-en-ligne-pas-cher-mastercard
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/buy-generic-cefadroxil-250mg-buy-cefadroxil-from-online-safely
http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-glucovance-glyburide-glibenclamide
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/oxcarbazepin-oxcarbazepine-150mg-bas-prix-sur-le-net-forum
http://153.126.169.73/GaijinConcierge/index.php?qa=33313&qa_1=piroxicam-ordonnance-feldene-belgique
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/comprar-yasmin-ethinyl-estradiol-and-drospirenone-por-internet
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/paxil-paroxetine-livraison-48h-o-acheter-paroxetine-internet
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-xalatan-2-5-mg-sin-receta-buen
http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/atenolol-tenormin-25mg-wie-man-schnelle-lieferung-kauft-tenormin
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/commander-en-ligne-vardenafil-achat-levitra-generique-belgique
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-o-gen-rico-do-cialis-40mg-mastercard-rep
http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/vilas-buy-no-prescription-vilas-online-american-express
http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/vidalista-pharmacie-commander-2019-acheter-tadalafil-belgique
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-thyrosin-50mg-env-o-libre-chile-como-comprar
http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-felodipina-5-mg-env-o
http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-procops-sildenafil-citrate-buen
https://whanswerz.com/7575/citexam-citalopram-hydrobromide-rabais-citexam-ligne-france
http://www.facecool.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-tofranil-imipramine-fiable-per
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/meilleur-site-commander-adapin-doxepin-doxepin-25-doxepin-achat
http://stoopball.ning.com/profiles/blogs/vertrauensw-rdige-website-um-generischen-verapamil-40-mg-guten
http://stoopball.ning.com/profiles/blogs/order-shafil-20mg-where-to-purchase-tadalafil-online
http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/oragawell-sildenafil-citrate-50-mg-pas-cher-commander-en-ligne
http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/vertrauensw-rdige-seite-um-uvamin-nitrofurantoin-ohne-rezept
http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/metronidazole-pas-cher-sur-internet-securise-prix-du-flagyl
http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/order-silagress-200mg-no-rx-where-can-i-order-sildenafil-citrate
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/achat-de-elebra-sildenafil-citrate-generique-en-ligne-bon-marche

Ikinu02

(Ozuse32, 2019.05.14 02:36)

http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/bactrim-800mg-livraison-72h-bas-prix-cotrimoxazole-400-mg-ou-400
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/wo-kann-man-gabapentin-g-nstig-kaufen
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/viagra-soft-sildenafil-citrate-comprar-gen-rico-entrega-48h-pela
http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-xabine-capecitabine-500mg-gen-rico-forma
http://korsika.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-furosemide-100-mg-sin-receta-r-pido-usa
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/donde-puedo-comprar-sotalol-sin-receta-entrega-r-pida
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/lincomicina-500mg-donde-puedo-comprar-en-internet-puerto-rico
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/azatioprina-como-puedo-comprar-sin-receta-con-seguridad-chile
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-novacef-al-mejor-precio-espa-a
http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/fluconazole-200mg-livraison-rapide-bon-marche-diflucan-pharmacie
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-etodolac-300-mg-con
http://ggwadvice.com//index.php?qa=69949&qa_1=zudena-donde-puedo-comprar-de-confianza-estados-unidos
http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/site-achat-vigoril-sildenafil-citrate-50mg-achat-sildenafil
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/purchase-discount-xyorg-60mg-how-can-i-purchase-tadalafil-free
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/basteen-norfloxacin-vrai-moins-cher-achat-paiement-mastercard
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/pyridostigminum-pyridostigmine-bromide-60mg-bon-prix-internet
http://clan.hupshup.com/blogs/post/37999
http://bricolocal.com/profiles/blogs/tamoxifen-sans-ordonnance-nolvadex-prix-au-quebec
http://brooklynne.net/profiles/blogs/diflucan-donde-puedo-comprar-por-internet-argentina

Amaju36

(Udowa00, 2019.05.13 01:27)

http://ggwadvice.com//index.php?qa=67504&qa_1=generique-metronidazole-commander-acheter-metronidazole
http://jaktlumaczyc.pl/83131/express-metoclopramide-ordonnance-acheter-maxolon-canada
http://wu-world.com/profiles/blogs/rosuvastin-en-ligne-bas-prix-achat-rapide-rosuvastin-homme-achat
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/generisches-scabi-med-permethrin-30mg-jetzt-kaufen-permethrin
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/sie-k-nnen-santuril-probenecid-online-kaufen-santuril-generika
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/meilleur-site-pour-commander-viagra-120-mg-pas-cher-sildenafil
http://bricolocal.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-sinemet-cr-250-mg-de-calidad
https://www.codingeek.com/forum/164/divalproex-pas-cher-internet-rapide-acheter-depakote-en-ligne-au-france
http://foodtube.net/profiles/blogs/site-serieux-commander-ethionamide-250mg-forum-site-pour-acheter
http://dmoney.ru/61985/onde-comprar-gen%C3%A9rico-atenolol-25mg-urgente-brasil
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/capecitabine-500-mg-en-ligne-pas-cher-achat-mastercard-acheter
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/tamsunax-generika-online-kaufen-in-der-schweizerische
http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/donepezila-10mg-puedo-comprar-online-puerto-rico
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/metaxalone-400mg-comprar-en-farmacia-online-con-seguridad-m-xico
http://wu-world.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-aricept-de-confianza-espa-a
http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-paratabs-aspirin-caffeine
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/atomoxetina-comprar-sin-receta-en-l-nea-espa-a
http://brooklynne.net/profiles/blogs/mirtazapina-donde-puedo-comprar-env-o-gratis
http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-du-antrend-meloxicam-meloxicam-15-commander
http://www.facecool.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-doxycycline-sin-receta-urgente
http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/serophene-clomiphene-donde-comprar-ahora-espa-a-serophene-uruguay

Yopow82

(Ahoxe33, 2019.05.11 18:20)

http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-ditropan-xl-oxybutynin-10-mg-sin-receta-y
http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/topiramato-50-mg-comprar-en-una-farmacia-en-linea-ahora-ecuador
http://www.facecool.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-atarax-hydroxyzine-de-confianza-1
http://i-m-a-d-e.org/qa/18469/realizar-pedido-vivala-r%C3%A1pido-comprar-tadalafil-barato-online
http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/pyrethia-promethazine-bas-prix-et-livraison-gratuit-promethazine
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/acheter-vrai-cyclophosphamide-en-ligne-meilleur-prix-cytoxan-50
http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/para-comprar-generico-viagra-100mg-sin-receta-mas-barato
https://xstack.in/82708/sindex-sildenafil-citrate-donde-comprar-receta-calidad-peru
http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/mometasone-comprar-en-farmacia-en-linea-recomendada-rep-blica-del
http://newsmediaimages.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-gen-rico-medroxiprogesterona-envio-48h
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-verapamil-arpamyl-40-mg
http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/meilleur-site-pour-commander-satisfil-sildenafil-citrate-acheter
http://stoopball.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-orlistat-120-mg-al-mejor-precio-rep
http://ggwadvice.com//index.php?qa=69818&qa_1=esomeprazol-comprar-sin-receta-en-internet-chile
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-atomoxetine-25mg-mas-barato-guatemala
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/theo-24-cr-como-puedo-comprar-env-o-libre-argentina-theophylline
http://i-m-a-d-e.org/qa/16199/farmacia-comprar-generico-grifulvin-barato-grifulvin-precio
http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/comprar-cefalexina-500mg-sin-receta-entrega-r-pida-chile-comprar
http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/degra-100mg-como-puedo-comprar-sin-receta-online-puerto-rico
http://cqa.aaua.edu.ng/index.php?qa=35928&qa_1=cefadroxil-commander-livraison-discrete-acheter-luxembourg
http://www.facecool.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-refeel-tadalafil-sin-receta-buen
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-espirone-spironolactone-25-mg-de-forma-segura
http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/order-discount-vigerect-max-100mg-online-where-to-buy-cheap

Kahoz16

(Ohico22, 2019.05.11 09:59)

http://bit.ly/2DUtsT3
http://bit.ly/2H6WX4A
http://bit.ly/2Yf5J7H
http://bit.ly/2YePRCi
http://bit.ly/2DQDRPq
http://bit.ly/2YePS9k
http://bit.ly/2DX7r62
http://tinyurl.com/yyqlt6eg
http://tinyurl.com/y6kndrcc
http://bit.ly/2H4vMaM
http://bit.ly/2HgTktd
http://bit.ly/2J42xbr
http://bit.ly/2Yb1uKb
http://tinyurl.com/y4b5xcju
http://bit.ly/2YczYfC
http://tinyurl.com/y47nrjxy

Peves31

(Ewulu01, 2019.05.11 02:48)

http://bit.ly/2H3GRJ5 http://bit.ly/2Yf6xcJ http://bit.ly/2H2N0VS http://tinyurl.com/y2yu72cr http://bit.ly/2GXmD3u http://bit.ly/2Y60JSG http://bit.ly/2H2GNcx http://bit.ly/2JaUw4L http://bit.ly/2YczXs4 http://tinyurl.com/y4274f7a http://tinyurl.com/y29j3xwg http://bit.ly/2Y7psG8 http://bit.ly/2PQHvxp http://bit.ly/2H2NEmg http://tinyurl.com/y6kndrcc http://bit.ly/2DTJL26 http://bit.ly/2H8AHar

Arize76

(Azowe94, 2019.05.10 21:15)

http://bit.ly/2DTNHzU
http://bit.ly/2H1HAum
http://tinyurl.com/y3z8t8ql
http://bit.ly/2H14PEO
http://bit.ly/2GXn65K
http://bit.ly/2YczC8M
http://bit.ly/2H16j1Q
http://bit.ly/2H3cORW
http://tinyurl.com/y28mxw2f
http://bit.ly/2YbHcQM
http://bit.ly/2H2nAI1
http://bit.ly/2DVipc0
http://tinyurl.com/y2nrfqwk
http://bit.ly/2YgDdmf
http://bit.ly/2DVqqh9
http://bit.ly/2Y5x8ca
http://bit.ly/2DTIZCe
http://bit.ly/2YbD5Es
http://bit.ly/2PTfHZf
http://bit.ly/2DTScuu
http://bit.ly/2J56Hjg
http://tinyurl.com/y55mvhv2
http://bit.ly/2DWxvhv
http://bit.ly/2DTZPRI
http://bit.ly/2H3fVt6

Ciqad46

(Tehuh53, 2019.05.10 05:01)

http://bit.ly/2DTVKNk
http://bit.ly/2DQDRio
http://bit.ly/2DX9FCq
http://bit.ly/2DX723w
http://bit.ly/2H2OhfC
http://bit.ly/2DX6Scq
http://bit.ly/2DU0aUu
http://bit.ly/2J6BdJv
http://bit.ly/2J5725w
http://tinyurl.com/yyrvaolv
http://bit.ly/2DTJDzE
http://bit.ly/2DTJM6a
http://bit.ly/2H47Xjn
http://bit.ly/2Yf6H3P
http://bit.ly/2DX89Ae
http://bit.ly/2DWvlhT
http://tinyurl.com/y4odmjyu
http://bit.ly/2H6cMsd
http://bit.ly/2PT3LXv
http://bit.ly/2DX6WZI
http://bit.ly/2YczRRe
http://bit.ly/2PPWFmR
http://bit.ly/2DTzmns
http://bit.ly/2E5jZIH
http://tinyurl.com/y6dgzto7
http://bit.ly/2DRDJiQ

Qizew11

(Onuta30, 2019.05.09 23:15)

http://bit.ly/2DSzRxK http://bit.ly/2DV6jQh http://bit.ly/2DTIVT0 http://bit.ly/2J8gOnB http://bit.ly/2DOqak7 http://bit.ly/2DOnqDl http://bit.ly/2YbGX8k http://bit.ly/2J6bGAq http://bit.ly/2DUwJBP http://bit.ly/2DTZhv8 http://bit.ly/2YbgoAe http://bit.ly/2YhdVV3 http://bit.ly/2DTJBYy http://bit.ly/2DOndQz http://bit.ly/2H7tMi5 http://tinyurl.com/y6dohglg http://bit.ly/2DX7VJo http://bit.ly/2DSzYta

Ejuxu35

(Edewu97, 2019.05.09 16:08)

http://bit.ly/2Y93YJd
http://bit.ly/2H16NVI
http://bit.ly/2YcwoSp
http://bit.ly/2DQDQLm
http://bit.ly/2Ye1FnY
http://bit.ly/2DTJAns
http://bit.ly/2DOjMt9
http://bit.ly/2PQHmdl
http://bit.ly/2DUVD3Z
http://tinyurl.com/y66wnjvs
http://bit.ly/2GXn7qk
http://tinyurl.com/y2qdbueh
http://bit.ly/2DX8fYC
http://tinyurl.com/yxteh74a
http://bit.ly/2PQHeun
http://bit.ly/2DUIXKz
http://bit.ly/2YaxE8L
http://bit.ly/2DUaNGV
http://bit.ly/2Yb06qX
http://tinyurl.com/yy6qn5jy
http://bit.ly/2DXaI5k

Genup39

(Obuyi16, 2019.05.09 10:00)

http://bit.ly/2YcwoSp http://bit.ly/2DTZRci http://bit.ly/2H14QZo http://bit.ly/2DOjnXF http://bit.ly/2DX7bUC http://bit.ly/2E5jIWb http://tinyurl.com/y2yu72cr http://bit.ly/2Ye32D8 http://bit.ly/2DV6afH http://bit.ly/2YgDntR http://bit.ly/2DTkS6J http://bit.ly/2PWw4Ve

Atize59

(Hawow71, 2019.05.09 03:01)

http://tinyurl.com/y2gw46ps http://bit.ly/2DSgLYM http://bit.ly/2DUaax3 http://bit.ly/2H0sfu0 http://bit.ly/2DTkULT http://bit.ly/2PT3DHv http://bit.ly/2Ycwb1z http://bit.ly/2DWxCtr http://bit.ly/2J7AxUc http://bit.ly/2H47Xjn http://bit.ly/2DUMhp1 http://bit.ly/2J5S3Z1 http://bit.ly/2DTVKNk http://bit.ly/2PZZAtj http://bit.ly/2H2ntMB http://bit.ly/2Ybg0Si http://bit.ly/2DUVZrl http://bit.ly/2DQEHf2 http://bit.ly/2DQE98Y

Beloq41

(Ofequ87, 2019.05.08 21:23)

http://bit.ly/2E5jDll
http://bit.ly/2H7tI1J
http://bit.ly/2H7uUCl
http://bit.ly/2H6WOOA
http://tinyurl.com/yyt5wv4b
http://bit.ly/2DQE98Y
http://tinyurl.com/y5x9bz7v
http://bit.ly/2YgDNjV
http://bit.ly/2H1HfYC
http://tinyurl.com/y2cfj8wp
http://bit.ly/2DTIQyG
http://bit.ly/2H3fVt6
http://bit.ly/2DOnsLt
http://bit.ly/2H2NECM
http://bit.ly/2H2mc8h
http://bit.ly/2Yf5MjT
http://bit.ly/2YiWmEb
http://bit.ly/2DOjrXp
http://bit.ly/2Ycwj13
http://bit.ly/2YdaFKm
http://bit.ly/2E5jv5l

Itoqe86

(Uxepi45, 2019.05.08 14:18)

http://tinyurl.com/yyje52ua
http://tinyurl.com/y49w3htj
http://bit.ly/2DOqaAD
http://tinyurl.com/yyhpbyce
http://bit.ly/2H8yTyb
http://bit.ly/2YhdpGB
http://bit.ly/2DSdbhc
http://bit.ly/2YaxFJR
http://bit.ly/2DSz2Fa
http://bit.ly/2J42f4l
http://bit.ly/2DSdY1E
http://bit.ly/2DVpb1t
http://bit.ly/2Ye64HH
http://tinyurl.com/yy5a66ab
http://bit.ly/2J9jL7k
http://bit.ly/2DUMf0n
http://tinyurl.com/y47rc9h5
http://bit.ly/2JaUsC3
http://bit.ly/2DTls4p
http://bit.ly/2J42ufL

Ribum06

(Kodey84, 2019.05.08 08:30)

http://bit.ly/2H2yIVo
http://bit.ly/2YbGNxK
http://bit.ly/2H7svaN
http://tinyurl.com/y4swtyg3
http://bit.ly/2DPNm19
http://bit.ly/2H2w8ia
http://bit.ly/2YcAN8c
http://bit.ly/2DQDSTu
http://bit.ly/2E5jIWb
http://bit.ly/2DSWnGR
http://bit.ly/2DTJagS
http://bit.ly/2H6WJug
http://bit.ly/2DUM9Wz
http://bit.ly/2E5jDll
http://bit.ly/2DOjDWD
http://bit.ly/2H7upbr
http://bit.ly/2DSUAS9
http://tinyurl.com/y32hsmds

Keruf90

(Munor94, 2019.05.07 20:00)

http://bit.ly/2H6WPC8
http://bit.ly/2DUMd8L
http://bit.ly/2Y7oQAk
http://bit.ly/2DWy1vX
http://bit.ly/2YePR5g
http://bit.ly/2H1BeLl
http://bit.ly/2DULeFB
http://bit.ly/2YcwiKx
http://bit.ly/2DVp4D5
http://bit.ly/2DTIY18
http://bit.ly/2Ybg0Si
http://bit.ly/2PQCoNP
http://tinyurl.com/y3yekcbk
http://bit.ly/2DTIWX4
http://tinyurl.com/yy8jv3h2
http://bit.ly/2Ye1SaK

Bilil05

(Wiyon39, 2019.05.07 14:36)

http://recampus.ning.com/profiles/blogs/paracetamol-500mg-comprar-en-farmacia-online-con-un-descuento-el http://property.ning.com/profiles/blogs/discount-azaprine-25-mg-order-online-azaprine-50mg-cheapest-from http://wu-world.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-floxin-ofloxacin-100mg-de http://bioimagingcore.be/q2a/68373/c%C3%B3mo-realizar-un-pedido-clopidogrel-75-mg-de-forma-segura http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-diclofenaco-sin-receta-buen-precio http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/cefuroxime-en-ligne-baisse-prix-acheter-site-fiable-acheter http://www.nostre.com/blogs/post/52526 http://vc.capitaltrustbanking.com/blogs/84/16262/glibenclamida-comprar-en-una-farmacia-en-linea-rapido-el-salvad http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/jovan-bon-marche-et-site-fiable-forum-ou-commander-sildenafil http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/efavirenz-livraison-express-moins-cher-acheter-du-efavirenz-forum http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-clomifeno-de-forma-segura-ecuador http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/fluvoxamina-como-comprar-sin-receta-buen-precio-rep-blica-del http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/comprar-tolterodina-detrol-gen-rico-portugal https://pekakekal.org/tanyajawab/index.php?qa=624&qa_1=doxycycline-generique-livraison-rapide-meilleur-doxycycline http://foodtube.net/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-clomifencitrat-clomiphene-100mg-buen http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/comprar-levotiroxina-synthroid-gen-rico-e-quanto-custa-pela-net http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/itraderm-wo-man-billiger-kaufen-kann http://korsika.ning.com/profiles/blogs/erec-puedo-comprar-sin-receta-mas-barato-espa-a http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/diazem-diltiazem-120mg-como-comprar-sin-receta-en-internet-el http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-zagam-sparfloxacin-al http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/avanafil-50mg-sans-ordonnance-commander-livraison-rapide-peut-ton http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/danazol-100mg-donde-comprar-buen-precio-rep-blica-de-chile http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/nasacort-aq-triamcinolone-4-mg-como-comprar-sin-receta-fiable http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/tadalafil-dapoxetin-generika-online-kaufen-rezeptfrei-schweiz http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/acheter-pilule-en-ligne-panagra-120mg-site-fiable-panagra-150 http://recampus.ning.com/profiles/blogs/lansoprazole-comprar-sin-receta-r-pido-ecuador


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Következő »